De schoenen- en kledingwinkels van Ziengs, Scapino, Shoeby en Score zijn van plan zaterdag hoe dan ook open te gaan in gemeenten waar niet gehandhaafd gaat worden, ook voor mensen zonder afspraak. Dat bevestigen de ketens aan de NOS. Daarmee gaan ze verder dan wat wordt toegestaan volgens de verwachte versoepelingen. Het is in principe een actie voor één dag, maar verlenging wordt niet uitgesloten.

Roy van Keulen, algemeen directeur van het bedrijf waar Ziengs en Scapino onder vallen, zegt dat op lokaal niveau winkels inderdaad opengaan op het moment dat duidelijk is dat gemeenten dit gaan gedogen. “Medewerkers voelen zich in hun hemd staan. We zien dat winkels in landen om ons heen wel open zijn en Nederlanders gaan daar massaal winkelen. Dat kost ons omzet.”

Van Keulen zegt dat hij medewerkers in de gemeenten waar niet wordt gehandhaafd toestemming heeft gegeven om open te gaan. Hij schat in dat ongeveer de helft van de winkels de deuren zal openen. Ziengs heeft 82 filialen en Scapino 165.

Bij Shoeby spelen dezelfde plannen, zegt eigenaar Mitch van Deursen. Hij weet nog niet hoeveel winkels zullen meedoen, maar schat ook ongeveer de helft. Shoeby heeft 220 winkels.

Score laat weten ook open te gaan, maar is wel van plan om mensen bij de deur te registreren. “Het moreel van de medewerkers in de winkels is laag, we zijn het zat”, zegt hoofd retail Chris Belt. Hij verwacht dat deze werkwijze ook zondag nog wordt gehanteerd en dat de zaken vanaf maandag op afspraak zullen werken. Score heeft 64 filialen, die gaan allemaal open.

De kans bestaat dat meer winkelketens hieraan gaan meedoen, maar hoe breed de plannen leven is onduidelijk. Brancheorganisatie Inretail zegt hier geen zicht op te hebben.

Bron: NOS.nl