De coronacrisis viert haar eerste verjaardag. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) nam een jaar geleden de macht over door de internationale noodsituatie uit te roepen voor wat toen nog het Wuhan-virus heette. Sindsdien is de wereld in de greep van artsen en virologen en is het verlengen van levens van oude mensen tot hoogste prioriteit gebombardeerd.

Dat is vanuit artsen en hun toeleveranciers te begrijpen. Oude mensen vreten zorg en medicijnen, elk gewonnen levensjaar jaagt de zorgbehoefte enorm op. Mensen worden kunstmatig steeds ouder met een lijf vol bloedverdunners, plastic heupen en nieuwe hartkleppen. Zelfs als je er niet cynisch naar kijkt, is het logisch dat het oude mensen-instrument werkt. Artsen willen levens redden en niemand staat dansend op het net dichtgegooide graf van zijn bejaarde ouders.

Nog meer in de paniekstand

Toen dacht de WHO nog dat ruim drie procent van de coronabesmettingen tot de dood zou leiden. Nu weten we dat de sterftekans heel veel lager is en bij mensen onder de 65 jaar vrijwel nihil. Toch staat de wereld nu nog meer in de paniekstand dan een jaar geleden. De teugels worden elke maand strakker getrokken. Dat is raar maar begrijpelijk, want Mark Rutte en zijn collega-regeringsleiders zien in de coronacrisis ’een unieke kans om de wereld te resetten en een betere wereld te bouwen’.

To build back better is een kreet geworden die ineens uit de monden van alle wereldleiders klinkt. Braaf lepelen ze een tekstje op dat is geschreven door de oprichter van het World Economic Forum. Wierd Duk laat in zijn podcast deze week de geluidsfragmenten horen en dat is huiveringwekkend. Alsof je naar een gehersenspoelde sekte luistert.

Als Rutte Nederland echt wil resetten, zou dat geweldig nieuws zijn. Wie wil er nou geen land zonder avondklok en verplichte mondkapjes? Een land waarin belastingambtenaren onschuldige mensen niet uit hun huis laten zetten, waar werkende mensen niet dakloos hoeven te zijn omdat er voor iedereen een huis is. Een land waarin je persoonsgegevens niet doorverkocht worden nadat je je braaf op corona liet testen?

Betere wereld vol windmolens

Maar dat bedoelt Rutte allemaal niet. Zijn betere wereld staat vol windmolens. Weilanden zijn volgeplempt met zonnepanelen, bossen gekapt en opgestookt, want biomassa is een goed idee. Wij mogen niet meedenken over de reset waar de wereldleiders de mond vol van hebben. En het boeit ons blijkbaar niet. Het filmpje waarin Rutte het aankondigt is op YouTube 430 keer bekeken. Wij kijken liever naar The Voice of iets met knikkers.

Ondertussen wordt de nieuwe wereld voor ons bepaald door Sigrid Kaag-achtigen, die vanaf de achterbank van hun limousine met de neus omhoog neerkijken op de mensen in de dorpen waar ze langs zoeven op weg naar het vliegveld. Ze zien ze niet eens, want langs de snelwegen staan grote zwarte dozen van de winnaars van de nieuwe wereld. De winkelstraten zijn leeg, de ondernemers uitgerookt door het coronabeleid. Zij mogen straks onder hemeltergende omstandigheden laagbetaald dom werk doen in de distributiecentra van Amazon.

Terug naar feodale tijdperk

Strategieprofessor Bob de Wit van de Nyenrode Universiteit waarschuwt in zijn boek Society 4.0 dat we op deze manier teruggaan naar het feodale tijdperk, waarin een heel kleine bovenlaag de macht heeft en de rest zwijgzaam moet werken. Terwijl we met de technologie van vandaag alle mogelijkheden hebben om ons uit te spreken en de macht terug te pakken van de elite. Ook al wordt dat steeds moeilijker door de censuur van de tech-bedrijven.

Bij professor de Wit kun je meepraten in allerlei Telegram-groepen. Op Twitter zag ik #BuildBackBetterDebat voorbijkomen. Laat de tv vanavond eens uit, lees je in en praat mee. Want alleen samen krijgen we Mark Rutte en Sigrid Kaag onder controle.

Bron: Telegraaf.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in