De overheid wacht een flinke kluif om het grootste deel van de Nederlanders ervan te overtuigen zich opnieuw te laten prikken tegen het coronavirus, blijkt uit onderzoek onder het Hart van Nederland-panel. 33 procent van de Nederlanders is de urgentie om te prikken verloren, en 36 procent heeft die urgentie nooit gevoeld.

Een nieuwe ronde vaccinaties moet een ernstige najaarsgolf van het coronavirus voorkomen. Dat is het OMT-advies aan minister Ernst Kuipers. Vanaf 12 september kan iedereen zich dan ook weer aanmelden voor een nieuwe prikronde. Maar het enthousiasme van de bevolking neemt af.

Vorig jaar december gaf een overgrote meerderheid van 84 procent van de panelleden aan gevaccineerd te zijn, en open te staan voor een nieuwe booster. Nu is nog maar zo’n 40 procent van de Nederlanders bereid een herhaalprik te nemen, blijkt uit onderzoek onder de 3.300 leden van het panel. Net niet de helft, 49 procent, wil absoluut geen coronavaccinatie (meer).

Eén extra prikje

“Ik ga het gewoon doen”, vertelt een vrouw aan Hart van Nederland. “Ik ben al gevaccineerd voor andere landen, wat kan één prikje dan kwaad? Als het helpt en je kunt weer reizen daarna, dan vind ik het allemaal prima.”

Een ander is wel klaar met de vaccinaties: “Ik ga ervan uit dat als je goed ziek bent geweest, dat je een natuurlijke weerstand hebt opgebouwd. Dan hoef je niet meer die prik te halen, vind ik.” Ook is er nog een groep van 11 procent die er nog niet helemaal over uit is, zoals deze man: “Ik weet het zelf nog niet. Ik heb corona gehad, dus ben soort van beschermd.”

“Mensen die zich niet laten vaccineren vind ik onverantwoordelijk”, zegt een andere man. “Je kunt je omgeving, je familieleden, collega’s, partner, buren heel veel problemen bezorgen.” Dat corona veel invloed heeft in de omgeving wordt onderschreven door 19 procent van de panelleden.

Doorprikken

Animo of niet, bij GGD Haaglanden verwachten ze vanaf 12 september zo’n 35 tot 40 duizend prikken per week te gaan zetten. Projectleider vaccinatie Martijn van Broekhoven: “We zijn er klaar voor. We hebben veel ervaring met de vorige prikrondes. De registratie gaat nu veel snelle waardoor mensen minder lang hoeven te wachten.”

Bron: HartvanNederland.nl