De avondklok moet per direct worden opgeheven, concludeert de voorzieningenrechter in Den Haag dinsdag. De avondklok is ingesteld op basis van een noodwet, waarin staat dat een kabinet in noodgevallen regels kan invoeren zonder overleg met de Tweede en Eerste Kamer. Volgens de rechtbank was er echter geen sprake van een noodsituatie, “zoals het geval is bij een dijkdoorbraak”.

De avondklok wordt per direct opgeheven. Volgens een woordvoerder van de rechtbank is een hoger beroep in de zaak wel mogelijk, maar kan het intrekken van de maatregel daardoor niet worden uitgesteld.

De zaak was aangespannen door protestgroep Viruswaarheid. De rechtbank stelde de protestgroep dinsdag in het gelijk. Het invoeren van de avondklok was onwettig, omdat er volgens de rechtbank geen sprake was van een noodsituatie. Dat bleek bijvoorbeeld uit het feit dat er al voor het invoeren van de avondklok werd gesproken over het toepassen van de verregaande maatregel.

Doordat er vooraf over de maatregel werd gesproken, is er geen sprake meer van ‘superspoed’, aldus de woordvoerder van de rechtbank. Voor het gebruiken van de wet waarmee de avondklok is ingesteld, de wet buitengewone bevoegdheden burgerlijk gezag (Wbbbg), is een dergelijke noodsituatie een vereiste.

“De rechter heeft meegewogen dat er sprake is van een pandemie, dat er sprake is van een virus dat ook muteert, en de grote druk op de zorg. Het is een tijd van grote zorgen en moeilijke beslissingen. Maar ook, en juist de ingrijpende, maatregelen, zoals de avondklok, moeten op een goede wet gebaseerd zijn.”

Het ministerie van Justitie en Veiligheid zegt in een reactie tegen NU.nl de uitspraak gehoord te hebben en de zaak te bestuderen. Verdere uitspraken kan een woordvoerder op dit moment nog niet doen.

Invoering avondklok veroorzaakte veel onrust

De avondklok, die van 21.00 uur tot 4.30 uur geldt, werd op 23 januari ingesteld. Wie geen geldige reden heeft om dan op straat te zijn, kan een boete van 95 euro krijgen.

Met de maatregel moest een verdere verspreiding van het virus moeten worden ingedamd. De invoering veroorzaakte enkele dagen van grote onrust in het land: op meerdere locaties braken rellen uit.

De avondklok zou nog tot 3 maart om 4.30 uur in werking zijn. Op 23 februari zouden de geldende coronamaatregelen opnieuw worden geëvalueerd, en zou ook een beslissing worden gemaakt over het dan wel niet verlengen van de avondklok na 2 maart.

Bron: NU.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in