Volgens Pfizer-CEO Albert Bourla is een derde boostershot nodig om immuniteit tegen Covid-19 te blijven garanderen.

‘Een derde shot tussen zes en twaalf maanden na de tweede inenting is een waarschijnlijk scenario’, zei Bourla aan de Amerikaanse nieuwszender CNBC. Hoelang iemand immuun is nadat hij gevaccineerd werd, is voorlopig niet bekend.

‘Wellicht zullen mensen zich jaarlijks opnieuw moeten laten vaccineren’, zegt Bourla. ‘Daarvoor moeten we de toekomst afwachten en kijken hoe het virus verder muteert. Het aantal mensen dat vatbaar is voor het virus moet zo klein mogelijk worden gehouden.’

Uit een beperkte steekproef met 12.000 gevaccineerden bleek dat mensen zes maanden na de tweede inenting met het Pfizer-vaccin voor 91 procent beschermd zijn tegen een coronabesmetting en voor 95 procent tegen ernstige covidsymptomen. Om te zien of het vaccin langer beschermt, zijn uitgebreidere data nodig.

VK

Eind maart had Nadhim Zahawi, de minister bevoegd voor de vaccinatiecampagne in het Verenigd Koninkrijk, al aangekondigd dat Britse 70-plussers al in september een boostervaccin zouden krijgen. Ook zorgpersoneel en bepaalde risicopatiënten zouden daarbij aan de beurt komen.

De vaccinatietaskforce in ons land valt niet uit de lucht door de uitspraken van Bourla. ‘We kijken uiteraard al verder dan de huidige fase in de vaccinaties’, zegt Gudrun Briat, de woordvoerster van de taskforce. ‘Mogelijk keert de covidprik net als bij de griep jaarlijks terug. Voor concrete uitspraken is het nog te vroeg, daarvoor wachten we op het advies van het Europese agentschap EMA.’

Bron: TIJD.be

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in