Den Haag – Corona is net zo seizoensgevoelig als griep, zo toont nieuw onderzoek aan. „Het betekent dat we vanaf volgende maand de meeste maatregelen kunnen afbouwen”, zegt seizoenseffect-onderzoeker Martijn Hoogeveen.

Het verband tussen corona en het hooikoortsseizoen was vorig jaar mei al aangetoond door Martijn Hoogeveen, van huis uit neuro-immunoloog en in het dagelijks leven hoogleraar en ondernemer in de e-commerce. Hij deed dat onderzoek samen met zijn zus Ellen Hoogeveen, internist in het Jeroen Boschziekenhuis en Eric van Gorp van het Erasmus Medisch Centrum. Zodra grassen, bloemen en bomen pollen en schimmelsporen de lucht in stoten, krijgt het coronavirus minder kans het lichaam binnen te dringen. Deze ’seizoensgebonden allergenen’ activeren de afweerreactie die ook beschermt tegen Covid-19.

Griep

Na commentaar van collega’s (een zogeheten peer review) hebben broer en zus Hoogeveen nader data-onderzoek gedaan. „We hebben nu onomwonden vastgesteld dat corona net zo seizoensgebonden is als griep”, zegt Martijn Hoogeveen.

Het omslagpunt van het griepseizoen ligt in maart, april. Hoogeveen verwacht dan ook nog eind deze maand of uiterlijk in april dalende cijfers te zien. „Het RIVM en het kabinet zullen zeggen: dat komt door de maatregelen. Maar maatregelen maken een golf weliswaar minder hoog, ze houden de golf zelf niet tegen.” Dat is te zien aan de eerste golf, waarbij Europese landen verschillende maatregelen namen, van de hele straffe in Zuid-Europa tot amper maatregelen in Zweden, met Nederland ertussenin. „Elk land kampte met ongeveer dezelfde golf.”

Derde golf

Het RIVM onderkent het seizoenseffect van corona en houdt daar in de modellen rekening mee, al zijn die aanmerkelijk minder optimistisch. Het instituut gaat ervan uit dat de derde golf, afhankelijk van de maatregelen, eind april piekt. „Een corona-infectie kent een heel ander verloop dan griep”, zegt een woordvoerder. „Vorig jaar, bij de eerste golf, zagen we juist aan het eind van het griepseizoen een stijging, waarbij de ic’s dreigden over te lopen. Onder een behoorlijke lockdown is dat toen net niet gebeurd.”

Hoogeveen wijst erop dat tussen week 10 en 15 altijd een daling inzet en dat ook griep nog rond begin april kan pieken. „Bovendien werd er aan het begin van de pandemie nog amper getest, waardoor de cijfers van toen minder betrouwbaar waren.” Hoe dan ook is de corona-pauze in aantocht „Die moeten we goed gebruiken en zeker niet verslappen met vaccineren.”

Bron: Telegraaf.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in