Achttien van de 20 bewoners van een woongroep met dementerenden in Smallingerland zijn besmet geraakt met het coronavirus. Zij liepen het virus op minstens een week nadat ze waren gevaccineerd.

Naast de bewoners zijn ook twee medewerkers van de woongroep besmet, meldt GGD Fryslân. Eén van de mensen met dementie is overleden. Uit privacy-overwegingen maakt de GGD niet bekend om welke woongroep het gaat.

,,Je ziet weer dat je nog nauwelijks beschermd bent in de eerste dagen na een vaccinatie. Pas veertien dagen na de tweede prik geeft een vaccin maximale bescherming”, benadrukt GGD-woordvoerder Jan Arendz. Maar ook dan kun je nog het coronavirus oplopen.

Bezoekregeling

Het risico om besmet te raken blijft, evenals risico op virusoverdracht, zegt Arendz. ,,Geen enkel vaccin beschermt 100 procent. Hoe langer geleden de prik gezet, hoe minder kans op een ernstig ziektebeeld. Bij ons zijn ook gevallen bekend van mensen die na een tweede vaccinatie ziek zijn geworden. Alleen de klachten zijn dan minder ernstig, dat is het grote verschil.”

Om deze reden wordt de bezoekregeling in verpleeg- en verzorgingstehuizen pas versoepeld als 80 procent van de bewoners ten minste twee weken eerder een tweede vaccinatie heeft gehad.

De bewuste bewoners zijn op 29 maart met een eerste prik ingeënt. Op 5 april is de eerste van hen positief getest op het coronavirus.

Bron: LC.nl (Leeuwarder courant)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in