Hebben we voor het eerst sinds Els Borst – een van de weinige ministers die een mooier land naliet – weer een arts als minister van Volksgezondheid, staat hij al in zijn tweede werkweek glashard te liegen voor de tv-camera’s! Alsof het vertrouwen in de politiek niet al op een dieptepunt zit. Alsof er niet al veel te veel wantrouwen in de samenleving is. Als je zelfs artsen, de mensen waar je met de billen bloot moet op je meest kwetsbare momenten, niet meer kunt vertrouwen, zak je als beschaving door een ondergrens heen.

Het is meer dan teleurstellend dat Ernst Kuipers zo kort na het verlaten van zijn ziekenhuis al besmet blijkt met het Rutte-virus. De nieuwe minister presenteerde live op tv achterhaalde cijfers, in een kansloze poging de door spindokters bedachte verhaallijn levend te houden dat ongevaccineerde mensen de ziekenhuizen overspoelen. Het ging zelfs ’wetenschapsjournalisten’ van kranten die al de hele coronacrisis als kwispelende puppy’s alles opschrijven en verdedigen wat Marion Koopmans, Diederik Gommers en Ab Osterhaus uitbraken, te ver.

Nog stuitender is, dat minister Kuipers zonder met zijn ogen te knipperen op de persconferentie beweerde dat de coronatoegangspas wél werkt tegen de virusverspreiding. Terwijl we allemaal weten dat de invoering het aantal besmettingen als een raket omhoog joeg. Kuipers zegt dat de TU Delft uitrekende dat de toegangspas het besmettingsgetal met 15 procent vermindert. Dat is niet waar.

Gecorrigeerd in de Kamer

Kuipers weet dat het niet waar is, want hij werd een week eerder in de Tweede Kamer al gecorrigeerd door SP-Kamerlid Maarten Hijink. Toch hield de minister ook de dag na de persconferentie in het coronadebat vast aan zijn leugen. „Ik vind dat de minister de kluit belazert”, brieste Hijink. „Dit kabinet voert een strijd tegen desinformatie, dan vind ik het niet sterk dat de minister op de persconferentie zelf met de verkeerde cijfers strooit, om de coronatoegangsbewijzen te verdedigen.”

Zelfs Gert-Jan Segers van coalitiegenoot ChristenUnie zegt dat Kuipers ’geen eerlijke voorstelling van zaken’ gaf. En dat in een dossier waarin door Kuipers’ voorganger al zoveel gelogen is en kritische adviezen zoals die van de Raad voor de Rechtspraak werden achtergehouden in plaats van naar de Kamer werden gestuurd.

Digitale enkelband

Waarom zet Kuipers nu al zijn geloofwaardigheid op het spel? En waarom, in hemelsnaam, houden de liberale partijen VVD en D66 zo halsstarrig vast aan de invoering van een vrijheidsbeperkende pas die niet werkt? Dat is de vraag waarop half Nederland een antwoord zoekt. Waarom wordt in Engeland, Ierland en Denemarken het leven wel weer gewoon opgepakt zoals voor corona, zonder digitale enkelband?

Het antwoord ligt in de EU. Onderzoeksjournalist en EU-watcher Arno Wellens diepte alle documenten op, gewoon op de officiële sites van de EU en de Nederlandse Rijksoverheid, waaruit blijkt dat Rutte al in 2014 heeft afgesproken dat we in juni 2022 een digitale identiteit moeten hebben die aansluit op Europese DigiD-achtige systemen. In 2019 deed Nederland al een proef waarbij de horeca moest werken met een digitale toegangspas. Daar zat toen niemand op te wachten. Met een angstaanjagend virus als stok achter de deur en maanden sluiting als machtsmiddel, gingen nu zelfs moedige ondernemers overstag. Die schieten zichzelf in de voet.

Door het verkorten van de geldigheid van de coronapas kunnen zes miljoen Nederlanders niet meer meedoen aan het openbare leven. Leugens gaan die mensen niet over de streep trekken. Gelukkig is er een eenvoudig medicijn tegen liegende politici: een volk dat niet meer meedoet.

Bron: Telegraaf.nl