• Op de vraag in een Dateline-interview of het vaccin van Pfizer besmettingen verhindert, zei CEO Albert Bourla dat het bedrijf ‘daar niet zeker van is’ 
  • Het vaccin was 95% effectief in het voorkomen van COVID-19 in proeven, maar het bedrijf testte niet of deelnemers het virus verspreidden 
  • Het doel van Pfizer om aan het einde van het jaar 100 miljoen doses van zijn vaccin te verzenden niet zal halen, maar in plaats daarvan slechts 50 miljoen wereldwijd 

De coronavirusprik van Pfizer zorgt mogelijk niet voor dat gevaccineerde mensen het coronavirus verspreiden, dat gaf de voorzitter van het bedrijf deze week toe. 

‘Ik denk dat dat iets is dat onderzocht moet worden. Daar zijn we op dit moment niet zeker van ‘, zei Albert Bourla, toen hem werd gevraagd door Dateline’s Lester Holt of het vaccin transmissie zou voorkomen tijdens het interview, dat donderdagavond werd uitgezonden.    

Het interview werd opgenomen kort voordat Pfizer bevestigde dat het tegen het einde van het jaar slechts 50 miljoen doses van het vaccin zal kunnen verzenden – de helft van de 100 miljoen die de farmaceutische gigant had beloofd – vanwege problemen met de toeleveringsketen.  

Het is de laatste week in een reeks roermoerige ontwikkelingen voor de vaccinproducent. Het vaccin werd woensdag voor het eerst goedgekeurd in het VK toen er groen licht werd afgegeven. 

Klinische onderzoeken hebben aangetoond dat het vaccin voor 95 procent effectief is om te voorkomen dat mensen COVID-19 ontwikkelen, wat zou kunnen betekenen dat de dodelijkheid van de pandemie en de last voor gezondheidszorgstelsels wereldwijd beperkt word. 

Maar Pfizer verzamelde geen gegevens waaruit zou blijken of vrijwilligers die werden geïnjecteerd het virus zouden kunnen overgedragen (noch hebben andere bedrijven dergelijke gegevens aangeboden), dus het is mogelijk dat het zeer besmettelijke virus zich blijft verspreiden nadat we vaccins hebben gekregen. 

De teleurstellende onthullingen komen omdat de VS donderdag de ergste dag van het coronavirus tot nu toe heeft geleden. Een recordaantal van 2.897 Amerikanen stierf, 217.664 nieuwe gevallen werden gediagnosticeerd en 100.667 patiënten lagen in het ziekenhuizen.  

Gezondheidsexperts, de Trump-regering en de verkozen president Joe Biden hebben vaccins allemaal aangeduid als het licht aan het einde van de tunnel, maar er komen steeds meer twijfels bij het positivisme over het vaccin. 

Het vaccin van Pfizer voorkwam 95 procent van de ziekten volgens zijn analyse van wereldwijde onderzoeken.  

Massale wereldwijde onderzoeken uitgevoerd door Pfizer, Moderna, Johnson & Johnson en Oxford University en AstraZeneca hadden een primair doel: testen of mensen die werden gevaccineerd minder snel ziek zouden worden met COVID-19. 

Om dat te doen, vaccineerden ze eenvoudig de helft van elk van hun meer dan 40.000 vrijwilligers, met twee doses per stuk, de andere werd geïnjecteerd met een placebo. 

Daarna wachtten ze. 

Klinische onderzoeken worden geacht voldoende informatie te hebben om te beoordelen of een medicijn werkt wanneer ze ‘eindpunten’ bereiken die voorafgaand aan het onderzoek zijn vastgesteld en overeengekomen door medicijnfabrikanten en regelgevers. 

Het bereiken van primaire eindpunten betekent niet dat een medicijnfabrikant alles weet wat er te weten valt over of, hoe en hoe goed hun experimentele preventie of behandeling werkt. 

Het eindpunt van de vaccinproef van Pfizer was dat 164 mensen in de hele proef coronavirus kregen. 

Onderzoekers volgden of mensen mogelijke bijwerkingen ontwikkelden van de injectie of symptomen van coronavirus. 

Als iemand symptomen kreeg, werden ze getest op COVID-19. 

Pfizer rekruteerde mensen die essentiële werknemers waren of anderszins vrij waarschijnlijk het coronavirus zouden krijgen, maar ze hielden niet in de gaten hoe die mensen zich gedroegen en deden geen contactonderzoek (tenzij, vermoedelijk, een deelnemer positief testte). 

Pfizer en Moderna hebben ook geen deelnemers getest die geen symptomen hadden. 

Uiteindelijk ontwikkelden 162 mensen die de placebo-injectie kregen coronavirussymptomen en testten positief, terwijl slechts acht in de gevaccineerde groep dat deden. 

Dat is een heel sterk signaal dat het vaccin voorkomt dat mensen ziek worden. Het vertelt onderzoekers niet of mensen het virus hebben opgelopen, maar geen symptomen hebben ontwikkeld, of dat iemand de infectie heeft doorgegeven. 

Van de grote onderzoeken die definitieve gegevens hebben gepubliceerd, testte alleen AstraZeneca’s van de door Oxford University ontwikkelde vaccin, asymptomatische mensen. 

De CEO van het bedrijf zei dat de gegevens suggereren dat de injectie asymptomatische infecties kan voorkomen, waardoor de kans groter is dat die mensen het virus niet zullen overdragen, maar het is te vroeg om met zekerheid te zeggen. 

Dit betekent echter niet dat een van de beproevingen verkeerd is uitgevoerd of dat de opname de overdracht niet verhindert. 

Bij eerdere tests bij apen hadden dieren die een Pfizer-injectie kregen, geen sporen van het virus in hun luchtwegen, en eerdere tests bij mensen lieten zien dat ze na vaccinatie veel antilichamen produceerden.

In combinatie met de definitieve klinische onderzoeksgegevens suggereert dit dat het vaccin een immuunrespons oproept en dat de immuunrespons sterk genoeg is om te voorkomen dat het virus zichzelf kopieert en zich in het lichaam verspreidt. 

Dat betekent op zijn beurt dat de kans klein is dat iemands virale lading – de concentratie van virus in hun cellen – hoog genoeg is om de infectie te verspreiden. 

Maar uiteindelijk vertellen de vaccin onderzoeken die Pfizer heeft voltooid ons dat niet zeker, en waren ze er niet voor ontworpen.   

Bron: Dailymail.co.uk (vertaald)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in