Nederland ging vanaf 26 juni 2021 verder van het slot. Dat is goed nieuws. Toch is er was er enige reden tot zorg, want de zogeheten deltavariant van het coronavirus is in opmars. De mutatie die voorheen bekend staat als de Indiase variant, lijkt nog besmettelijker. Wat zijn de symptomen en beschermen de vaccins voldoende?

Verandering (mutatie)

Een virus verandert gaandeweg door vermenigvuldiging. Dat is niets nieuws. Van het coronavirus zijn inmiddels duizenden varianten. Die verandering gaat in heel kleine stapjes. Die verandering (mutatie) is vaak zo klein dat dit geen invloed heeft op hoe ziek we worden of hoe het virus zich verspreidt. Maar soms kan zo’n mutatie wel zorgen dat het virus zich anders gedraagt en zich makkelijker verspreidt, dat het dus besmettelijker is. In Nederland houdt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), deze veranderingen nauwlettend  in de gaten. Wereldwijd wordt dit door verschillende instanties gevolgd, waaronder de World Health Organization (WHO).

Meenemen van vakantie

In Nederland zijn al verschillende varianten waargenomen. De meest recent is de deltavariant, voorheen de Indiase variant. In Engeland is deze variant momenteel goed voor 90 procent van de besmettingen. Het virus zou maar liefst 60 procent besmettelijker zijn dan de Britse variant (Alfavariant). In ons land is het aantal besmettingen met de Deltavariant nog laag, maar ze zijn er wel. En aangezien deze variant ook in Spanje en Portugal actief is, is de vrees dat vakantiegangers het deze zomer mee terug nemen.

“In het Verenigd Koninkrijk is de deltavariant op dit moment de meest voorkomende. Mensen die terugkomen uit Engeland of uit een land waar veel Engelsen op vakantie zijn, lopen risico om deze variant op te lopen. Dat zijn ook de favoriete plekken rond de Middellandse Zee, waar veel scholieren hun eindexamen vieren. Het is verstandig om na terugkeer in Nederland een test te laten doen bij de GGD. Anders lopen we een groot risico op een 4e golf de komende maanden”, aldus dokter Ted van Essen.

Symptomen Deltavariant

De symptomen van de deltavariant lijken milder. Hoofdpijn, een loopneus, keelpijn en koorts zijn nu de belangrijkste symptomen die worden gemeld. Bij deze variant wordt minder vaak reukverlies en hoesten gemeld. Dat de symptomen milder lijken, kan ook te maken hebben dat deze variant momenteel voornamelijk jongeren treft. Bij hen verloopt het virus sowieso milder. Uit een 1e Schots onderzoek blijkt wel dat mensen met meerdere onderliggende aandoeningen een hoger risico lopen op een ziekenhuisopname met de Deltavariant.

Beschermen de vaccins?

Uit de 1e Britste studies van Public Health England blijkt dat na een volledige vaccinatie, dus 2 doses of 1 doses nadat men corona heeft gehad, de vaccins een goede bescherming bieden tegen de deltavariant. Ze vergeleken de werking van het Pfizer en AstraZeneca vaccin tegen de Britse- en Deltavariant. Beide vaccins bieden iets minder bescherming tegen de symptomen van de Deltavariant, maar scoren beiden hoog tegen ziekenhuisopnames. Hoe het Moderna-vaccin reageert is nog niet onderzocht, maar de verwachting is dat dit vergelijkbaar is met die van Pfizer. Ook de bescherming van het Janssen-vaccin tegen deze variant is nog niet onderzocht.

(Bron: NRC, RTL Nieuws, RIVM, dokter Ted van Essen)

Bron: Maxvandaag.nl (omroep Max: NPO)