Een pessimist is een optimist met ervaring – desondanks blijf ik een optimist. Ik denk dat onze politieke elites ondanks alles toch leren. Weliswaar langzaam, en ze zijn regelmatig stommer dan ezels en stoten zich vier, vijf keer aan dezelfde onzinnige maatregel, maar altijd breekt die dag aan waarop we een stem uitbrengen en we hele bestuurslagen kunnen vervangen. Ik weet ’t: dat is dit jaar niet gelukt. Na het bestuursinfarct van de Toeslagenaffaire treedt dezelfde club weer aan, en een groot deel van de media, de bevolking, de intelligentsia (hebben we die nog in Nederland?), vindt het ontbreken van een gezonde dosis schaamte geen belemmering te berusten in de voortzetting van Rutte I, II en III.

Toch is er reden tot optimisme. Het lijkt (ik herhaal: het lijkt) erop dat de omicronvariant de laatste stuiptrekking is van Covid-19. Uiterst besmettelijk, maar minder fataal. Een recent onderzoek van het Africa Health Research Institute, een serieus wetenschappelijk instituut in Zuid-Afrika, lijkt aan te geven dat besmetting door omicron de afweer versterkt, ook tegen de deltavariant. Israël is bezig interne beperkingen op te heffen met als argument dat het razend besmettelijke omicron toch niet valt tegen te houden, dus kennelijk heeft men besloten om omicron rond te laten gaan. De risico’s daarvan zouden geringer zijn dan de voordelen. Zelfs de door tunnelvisie gegijzelde leden van het OMT zullen dat op een bepaald moment moeten inzien.

Mondkapjes

Wat weet ik van virussen en pandemieën? Niks. Sinds februari 2020 besloot ik me als een autodidact in te lezen; ik heb nog een jaar of tien nodig. Ondertussen kreeg ik steeds meer oog voor de meningen van wetenschappers die naar de marges van het medische establishment werden gedreven. Die marginalen vonden lockdowns erger dan de kwaal. Ook heb ik gelet op wat de woordvoerders van het medische establishment ons beloofden: vaccins zouden een einde maken aan de pandemie. Ze overdreven – zoals ze het nut van mondkapjes overdreven. Het dragen van mondkapjes is niet meer dan een symbool waarmee de ernst van de pandemie wordt onderstreept. Dat dunne lapje stof helpt niet: we blazen er volledig omheen, en daar komt bij dat de virusdeeltjes kleiner zijn dan de kleinste openingen in het lapje. Maar toch houdt het establishment, na eerst het lapje te hebben weggelachen, eraan vast. Ik ben een beetje ongerust geworden door al dat overdrijven. En als de oversterftecijfers suggereren dat in de eerste weken na vaccinatie bij tachtigplussers de kans op overlijden toeneemt, is het establishment doodstil.

Booster

Op 1 april 2021 tweette de ceo van Pfizer: „Blij te mogen delen dat geüpdate analyse van onze Fase 3 studie met BioNTech ook aantoonde dat ons COVID-19 vaccin 100% effectief was in het voorkomen van gevallen van #COVID19 in Zuid-Afrika. 100%!”

We zitten al een tijdje in de correctie daarvan: iedereen moet een „Booster” krijgen, alsof je zomaar een glaasje wodka aan je mond zet. Het was niet moeilijk om maanden geleden te voorspellen dat er een hele rij boosters aan zou komen. Het is misschien leerzaam als u een paar afleveringen bekijkt van de tv-serie Dopesick. Dat gaat over het Amerikaanse farmaceutische bedrijf Purdue, dat een pijnstiller op de markt bracht dat massale en dodelijke verslaving teweeg kon brengen, en dat wist Purdue vooraf.

Big Pharma

Big Pharma heeft dramatische vooruitgang bij het bestrijden van menselijk lijden mogelijk gemaakt, maar die industrie wordt niet geleid door weldoeners; het zijn meedogenloos opererende bedrijven, zoals veel andere grote bedrijven. Ze verkeren momenteel in de beste positie in hun geschiedenis: met overheidssteun hebben ze vaccins ontwikkeld die ze vervolgens weer duur aan die overheden verkopen zonder verantwoordelijk te zijn voor de bijverschijnselen. Ook ik heb aanvankelijk hun persberichten bewonderd. Maar ik heb bijgeleerd. Bijna alle media liggen nog steeds in katzwijm bij het horen van de naam Pfizer of Moderna. Hoeveel sterfgevallen hebben de vaccins voorkomen? Het valt moeilijk te berekenen, misschien veel. Wat wel valt te berekenen, is wat Big Pharma heeft verdiend: tientallen miljarden. Ze hadden de vaccins tegen kostprijs kunnen verkopen vanwege hun maatschappelijke rol. Ze kozen voor het grote geld.

Als een omicronbesmetting het menselijk afweersysteem echt stimuleert, worden al die vaccins onverkoopbaar. En voor de bedrijven die momenteel koortsachtig nieuwe vaccins en andere medicijnen ontwikkelen, is dat ook rotnieuws. Eén ding is zeker, wat mij betreft: ik wens Big Pharma alle goeds toe, maar de viruspsychose moet stoppen. Geen paniek meer. Geen lockdowns.

Normaal

Wat je in deze ellende nog eens beseft is hoe mooi, innemend, teder en bijzonder ons „normaal” is. Zorgeloos bij elkaar op bezoek gaan. Met tientallen vreemden in een restaurant zitten, in een theater schouder aan schouder iets ontroerends ondergaan, in een vliegtuig opgewonden op weg zijn naar een ver land, elkaar de hand schudden, gezoen op de wang, in de hals, op de lippen – in 2022 moet dat alles terugkeren, wens ik ons allen toe, plus gezondheid en het vermogen tot bewondering en vooral verwondering.

Bron: Telegraaf.nl Door: Leon de Winter