Maakt Diederik Gommers een ommezwaai? De ic-arts vindt nu dat jongeren niet langer de dupe mogen zijn van de strenge coronamaatregelen. “Ik bedoel: alle jongeren worden er helemaal niet ziek van. Waar hebben we het over? Het is toch een virus van niks eigenlijk.”

Gommers deed de opvallende uitspraken in een livestream van debatcentrum De Balie in Amsterdam. Daar wordt woensdagavond in samenwerking met het nieuwe journalistieke platform Nieuwskamer het speciale programma ‘Jong zijn in 2021’ gehouden, over de gevolgen van de coronacrisis op jongeren.

Eind november pleitte Gommers, tevens lid van het Outbreak Management Team (OMT), nog voor “keiharde maatregelen” vanwege de toen dreigende ‘code zwart’ in de ziekenhuizen. “Als er onverhoopt een groot tekort ontstaat op de ic van bemande bedden, kan het niet zo zijn dat mensen nog kunnen winkelen en de kroeg in kunnen”, zei hij destijds.

‘Jongeren worden niet ziek’

Inmiddels lijkt de voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) dus een draai te hebben gemaakt. “We hadden vorig jaar gehoopt dat als we gevaccineerd zijn, we perspectief kunnen bieden aan jonge mensen. Maar nu zijn we twee jaar verder en dat is er nog steeds niet”, bekende hij tijdens de livestream.

Gommers vindt nu dat in het coronabeleid een onderscheid gemaakt moet worden tussen jongeren en ouderen. De ic-arts benadrukt dat jongeren tot nu toe bijna niet ziek worden van een besmetting het virus. “We sluiten elkaar op, maar we worden er eigenlijk helemaal niet ziek van”, zei hij over de jonge mensen die nu gedwongen worden om thuis te zitten.

Het 57-jarige OMT-lid wil daarom dat jongeren met een stappenplan komen over hoe er weer versoepeld kan worden. Gommers vergeleek de coronacrisis tot slot met de klimaatverandering. “Dat is vele malen groter dan covid en dan maken we ons druk om de covid”, zucht de expert. “Ik vind dat echt peanuts. De hele covid is peanuts.”

Bron: HartvanNederland.nl