Door hoge transportkosten, schaarste en de gevolgen van de coronapandemie gaan de prijzen van goederen door het dak. Onder andere boodschappen en bouwmaterialen zijn veel duurder dan een jaar eerder. Een overzichtje van acht producten of zaken die ineens een stuk duurder werden, of nog gaan worden. 

1. De boodschappen
Het grote transportbedrijf Nedcargo, dat levensmiddelen vervoert, waarschuwt voor flinke kostenstijgingen. En als een transporteur de prijzen laat stijgen, doet een retailer dat ook en gaan wij straks waarschijnlijk meer betalen voor onze pastasauzen, potten pindakaas, koffiecupjes of tonijn in blik. Econoom, bijzonder hoogleraar aan de Erasmus Universiteit en retaildeskundige Cor Molenaar vreest er ook voor. ,,De prijzen gaan omhoog. In welke mate is lastig te voorspellen, maar een stijging van 10 procent acht ik helemaal niet irreëel”, zegt hij. 

2. Energie
Zowel de gasprijs als de elektriciteitsprijs gaat momenteel door het dak. De prijzen liggen gemiddeld bijna twee keer zo hoog als ruim een jaar geleden, al moet daarbij worden vermeld dat ze net na de lockdown historisch laag waren. Maar het blijft ongekend: niet eerder kwam het tarief voor 1 kubieke meter gas boven de 1 euro. Een gemiddeld huishouden is daardoor per jaar 1500 euro aan stookkosten kwijt.

Er zijn verschillende oorzaken voor de hoge energieprijzen. In Groningen wordt inmiddels fors minder gas opgepompt, nog maar grofweg 10 procent van de hoeveelheden die eerder werden gewonnen uit de Nederlandse bodem. Om allerlei redenen is ook uit het buitenland minder gas aangeleverd én hadden we een relatief koude winter, waardoor de voorraden harder slonken. Er is dus meer vraag vanuit energieleveranciers en minder aanbod. Consumenten merken dat aan het tarief als ze een nieuw energiecontract moeten afsluiten. De verwachting is ook dat iedereen met een variabel tarief vanaf 1 januari een forse verhoging voor de kiezen krijgt.

3. Champagne
Verschillende grote champagnehuizen waarschuwen dat het in de loop van dit jaar steeds moeilijker zal worden om een fles bubbels te kopen. De schaarste van de bruisende wijnsoort is deels het gevolg van de coronapandemie waardoor de productielocaties twee maanden dicht waren. Ook is er een tekort aan champagneflessen. 

En dat terwijl er juist méér vraag is naar de luxe drank. Mensen houden als gevolg van de coronacrisis geld over en zijn daardoor bereid meer uit te geven aan luxeproducten als champagne. Ondanks de schaarste zullen de prijzen van champagne dit jaar gelukkig nog niet stijgen, legt Bob Bron van Moët Hennessy Nederland uit. Hij wijst erop dat de prijzen ieder jaar op 1 maart worden vastgesteld. In maart volgend jaar zal de prijsstijging rond de 3 procent zijn, zegt hij. 

4. Bouwmaterialen
De afgelopen tijd zijn de prijzen in de bouw al flink gestegen, onder meer door het oplopende tekort aan bouwmaterialen en de gestegen prijzen voor grondstoffen. De importprijzen van hout lagen in juni (laatste cijfers) 31,5 procent hoger dan een jaar geleden. De prijs van staal, voor de bewapening van beton, was zelfs 80 procent hoger en metalen constructiewerken kostten 34,5 procent meer in vergelijking met een jaar eerder. Bij sommige specifieke producten of materialen lag die prijsstijging zelfs nog hoger, zegt Madeline Buijs, sectoreconoom bouw van ABN Amro. ,,Je merkt dat in de bouwmarkt. Een plaat hout die je er eerder voor 120 euro kon kopen, kost nu 300 euro. Aannemers hebben er echt last van.”

5. Een huis 
Of je nou naar een koop- of huurwoning verhuist, ze zijn allebei zeer waarschijnlijk duurder dan een jaar geleden. Hoewel dankzij ingrijpen van de Tweede Kamer de huren voor zittende bewoners vrijwel gelijk bleven, is de huur bij een nieuw contract volgens recente cijfers van het CBS 7,2 procent hoger. Een koopwoning is krankzinnig veel duurder dan een jaar geleden, namelijk 16,3 procent. Het ligt er natuurlijk een beetje aan waar je een woning koopt, maar eigenlijk in het hele land weet je dat je fors moet overbieden om nog een kans te maken op een woning. 

Bron: AD.nl