Brussel – Om het vrij reizen binnen en buiten Europa weer mogelijk te maken, moet er een vaccinatiepaspoort komen. Hoewel er zeker geen doorbraak wordt verwacht over het onderwerp als de EU-leiders donderdag op een informele videotop met elkaar praten, is het wel de verwachting in Brussel dat voor de zomervakantie in juli losbarst er ’iets’ moet kunnen liggen. Maar in het Europees Parlement wordt de tergende traagheid gevreesd.

„We moeten echt voorkomen dat we in de zomer in een situatie belanden waarbij iedereen het wiel opnieuw aan het uitvinden is”, aldus CDA-Europarlementariër Esther de Lange. De Europese Commissie zal naar verwachting snel met aanbevelingen voor een pas komen. De grootste politieke familie in het Europarlement de EVP, waar het CDA deel van uitmaakt, vreest echter dat de lidstaten te traag zijn. „Als we nu niet coördineren dan bestaat het risico dat wanneer mensen weer mobieler worden, lidstaten erachter komen dat hun systemen niet uitwisselbaar zijn en hun certificaat niet overal wordt erkend”, waarschuwt De Lange.

Haken en ogen

Op dit moment wordt er vrijwel dagelijks overlegd op ambtelijk niveau tussen lidstaten en de Commissie over het hoe en wat met de vaccinatiebewijzen. Daarbij moeten belangrijke vragen worden beantwoord, want er zitten vele haken en ogen aan als onze maatschappijen straks weer (helemaal) open worden gegooid. „Is het bijvoorbeeld alleen voor reizen in de EU of ook voor daarbuiten?”, zegt een hoge EU-ambtenaar.

Voor Nederland geldt dat het het liefst een internationale variant zou zien, maar de vraag is of dat realiseerbaar zal zijn. Volgens De Lange zou het al heel wat zijn als de EU-landen er voor zorgen dat in de zomer weer in Europa gereisd zou kunnen worden. Een besluit óf mensen op reis mogen is aan lidstaten zelf, maar als iedereen hetzelfde soort systeem gebruikt is dat ook praktisch toepasbaar. Of dergelijke afspraken ook al met landen van buiten de EU mogelijk zullen zijn is zeer de vraag, denkt De Lange.

Reizen

Niet alleen de EU ook experts van de Wereldgezondheidsorganisatie, IATA (dat toeziet op de luchtvaartsector) en de organisatie van industrielanden OESO houden zich op dit moment intensief bezig met hoe het reizen er straks uit moet gaan zien in combinatie met een vorm van een vaccinatiepaspoort. Het betekent dat er op veel borden wordt geschaakt wat een soepele besluitvorming niet ten goede komt.

Vooral vanuit Zuid-Europa is de druk groot om snel tot een vaccinatiepaspoort te besluiten. Landen als Spanje, Italië en Griekenland zijn economisch zeer afhankelijk van het toerisme en nog een zomer zonder buitenlandse toeristen zou een ramp betekenen.

Gezamenlijke aanpak

Maar aan de discussie zit niet alleen een economisch kant, maar ook een ethische. Wat te doen met mensen die nog niet de kans hebben gehad zich te laten vaccineren? De doelstelling van de EU is om tegen het einde van de zomer 70 procent van de mensen gevaccineerd te hebben, maar het is gezien de trage start en de tekorten aan vaccins maar zeer de vraag of dat gehaald zal worden.

Gezien alle vragen die er nog over het onderwerp zijn, worden donderdag geen knopen doorgehakt. Verder dan de oproep „om verder te werken aan een gezamenlijke aanpak voor vaccinatiecertificaten” gaat een verklaring die voorzien is namens de 27 EU-leiders niet.

Bron: Telegraaf.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in