Inwoners van de Europese Unie moeten vanaf deze zomer vrij kunnen reizen met een coronapaspoort. Wanneer mensen zijn gevaccineerd, recent zijn getest of als ze antistoffen hebben voor het virus, moet een pas hen toegang geven tot alle EU-landen.

Dat meldt de NOS, die het plan van de Europese Commissie deels heeft ingezien. De Europese Commissie presenteert morgen het plan voor het ‘groene certificaat’. Omdat deze zomer nog meerdere groepen niet aan de beurt zijn geweest voor een vaccinatie, geldt het paspoort ook voor mensen die antistoffen hebben of recent negatief getest zijn. Ook deze mensen moeten met een groen vinkje op de reispas kunnen reizen, zo redeneerde de commissie.

App met streepjescode

In het plan staat dat de lidstaten zelf een eigen digitaal certificaat moeten vormgeven, bijvoorbeeld in de vorm van een app. Een streepjescode op die nationale apps moet in alle EU-landen te lezen zijn. Een test- of vaccinatiebewijs van bijvoorbeeld een arts zou volgens de commissie daarnaast ook moeten worden geaccepteerd. Verder wordt benadrukt dat er geen Europese database zal worden aangelegd met gezondheidsgegevens van iedere burger.

Nederland werkt al aan een nationaal coronapaspoort, maakte zorgminister Hugo de Jonge op 8 maart bekend. Hiermee zouden Nederlanders groen licht kunnen krijgen voor het bezoeken van evenementen. Er is al een app die een code kan maken op je telefoon van een testbewijs, zei De Jonge. De app zou aangepast kunnen worden, zodat deze ook een code kan maken van een vaccinatiebewijs. De applicatie zou dit weekend getest worden tijdens Fieldlab Festivals, maar dat werd wegens weersomstandigheden met een week uitgesteld.

Bron: AD.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in