Farmaceut Johnson & Johnson vraagt EU-landen de geleverde Janssen-vaccins niet te gebruiken. De farmaceut geeft het advies uit voorzorg, tot meer duidelijkheid verschaft kan worden over zes trombosegevallen die opdoken in de Verenigde Staten nadat zes vrouwen met het Janssen-vaccin waren ingeënt. De Europese toezichthouder EMA versnelt het lopende onderzoek en hoopt volgende week met een oordeel te komen.

Wat is er aan de hand met het Janssen-vaccin?

  • Dinsdag pauzeerde Johnson & Johnson de uitrol van het Janssen-vaccin in Europa nadat in de VS, het enige land dat al met Janssen prikt, zes meldingen bekend werden van ernstige trombose plus een bloedplaatjestekort na vaccinatie. De VS zette al bijna 7 miljoen prikken met het Janssen-vaccin.
  • Dat is omgerekend één melding per 1,17 miljoen gevaccineerden. Wanneer miljoenen mensen worden gevaccineerd, kunnen sommigen ook door toeval kort daarna klachten krijgen.
  • Of de ziekte echt door het vaccin komt, moet nog blijken uit onderzoek. Tot er meer bekend is heeft de VS vaccinatie met het Janssen-vaccin stilgelegd.

Het EMA werkt nauw samen met de Amerikaanse medicijnautoriteit FDA en andere internationale autoriteiten voor het onderzoek. Ook het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBS) helpt mee. Het onderzoek moet volgende week leiden tot een oordeel van het geneesmiddelenbewakingscomité PRAC, of verdere actie ondernomen moet worden.

Demissionair minister De Jonge (Volksgezondheid) liet dinsdag weten nog niet zo bezorgd te zijn om het Janssen-vaccin als om bijvoorbeeld het AstraZeneca-vaccin, waarvan Nederland vorige week stopte met het inenten van mensen onder de zestig.

Wel zei hij te hopen dat niet hoeft worden gestopt met het inenten van zestigminners. “Dat zou invloed hebben op het vaccinatieschema, dan hebben we met elkaar een probleem.”

Nederland ontving deze week de eerste 79.200 vaccindoses van het vaccin. Daarmee kunnen evenveel personen gevaccineerd worden, gezien maar één prik noodzakelijk is om het vaccin optimaal te laten werken. Bij de vaccins die op dit moment in Nederland gebruikt worden is een tweede prik nodig.

Volgens de oorspronkelijke planning zou het Janssen-vaccin later deze maand voor het eerst worden toegediend.

Bron: NU.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in