ETTEN-LEUR – Corona is terug in de verzorgingshuizen. Zo is daags na herinvoering van de mondkapjesplicht bij ouderenzorgorganisatie Avoord, corona vastgesteld bij een volledig gevaccineerde bewoonster van Het Anbarg in Etten-Leur. 

Het is de eerste melding van het virus bij Avoord sinds de razendsnelle verspreiding van de deltavariant in ons land. ,,Dit is een grote tegenslag. Maandag is besloten om mondkapjes weer verplicht te stellen voor bezoekers, bewoners en medewerkers in de hoop dat we daarmee het oplaaiende virus buiten de deur zouden houden.  Helaas testte gisterochtend een gevaccineerde bewoonster positief op corona. Zij is in strikte isolatie geplaatst”, meldt Avoord-woordvoerder Dennis Roos. Avoord heeft vijf locaties in Etten-Leur, één in Rijsbergen en één in Zundert

Bejaarden besmet

Bij woonzorglocaties van Thebe (regio Breda) zijn enkele medewerkers en ‘minder dan tien’ gevaccineerde bewoners besmet. Zij hebben zeer lichte klachten, zegt Kaat van der Weide. Toch kiest Thebe nog niet voor herinvoering van de mondkapjesplicht. ,,We doen wel een beroep op het gezonde verstand van medewerkers en op borgen van de anderhalve meter.”  Personeel dat niet in de zorg werkt, moet weer thuis werken. 

Avoord heeft de mondkapjes wél verplicht gesteld. Bezoekers van alle locaties moeten bij binnenkomst een chirurgisch mondneusmasker dragen. Bij de toegangsdeuren liggen dozen met maskers. Eenmaal binnen in een appartement of op de kamer van een woongroep, mag het mondkapje af, zolang de anderhalve meter afstand maar wordt gehouden. Het maximaal aantal bezoekers (vier per appartement, twee per woongroep) wordt vooralsnog niet aangescherpt. Ook activiteiten voor bewoners gaan door. Alle medewerkers van Avoord (inclusief kantoorpersoneel) dragen ook weer mondkapjes.  

‘Onze handen dichtknijpen’ 

Bij zorgorganisaties Groenhuysen in Roosendaal en tanteLouise in Bergen op Zoom mogen bezoekers (nog) wel zonder mondkapje naar binnen. Bij de twee instellingen zijn tot nu toe geen besmettingen vastgesteld. ,,We mogen onze handen dichtknijpen dat het zo gaat”, vindt Jessie Vogels van Groenhuysen.

Groenhuysen hield de voorbije weken wel vast aan mondkapjesplicht voor medewerkers bij intensief contact met bewoners of als er langer dan vijftien minuten contact is met een bewoner, in beide situaties binnen de anderhalve meter.

TanteLouise hanteert het beginsel van ‘professioneel inzicht’. Dat betekent dat een medewerker die intensieve zorg levert binnen anderhalve meter, er in principe voor kiest om het mondkapje te gebruiken. ,,En wie zich ook in andere situaties prettiger voelt met een masker, is vrij om het te dragen”, zegt woordvoerder Marc Molenaars.

Bron: BNdestem.nl