Annemarie van Harn zette half september een post op LinkedIn waarin ze haar twijfels over het vaccinatiebeleid uitsprak. ,,Ik heb me nog niet laten vaccineren”, schreef de directeur van GGZ Centrum Wageningen. Omdat ze nadat ze zelf corona had gekregen, eind 2020, voor de gezondheid van haar zelf én die van anderen het niet nodig vond.

et is allemaal zo zwartwit, vindt Annemarie van Harn. En het wordt steeds gepolariseerder. Dat wil ze doorbreken met haar verhaal. ,,De post is bijna 83.000 keer gelezen. Door zowel gevaccineerden als ongevaccineerden. Van beide kanten komt veel ondersteuning.”

Ze is zelf één keer bij een coronaprotest geweest. Ze zag er veel betrokken mensen, zegt ze, en ook mensen die met extreme uitingen zoals een galg of Holocaustvergelijkingen de media-aandacht kaapten. Zij wil die polarisatie niet, maar juist voor- en tegenstanders dichter bij elkaar brengen.

Wat is uw positie over de coronavaccinaties?
,,Wel of niet vaccinatie maakt me echt niet zoveel uit. Mijn vriend is wel gevaccineerd. Ik ben niet tegen vaccinatie, maar wel dat het verplicht en volledig zou moeten. Mijn zoon, toen 12, is gevaccineerd, maar ik vind dat voor die leeftijd en het risico dat hij loopt echt onzin.”

Als GGZ-directeur heeft u een voorbeeldfunctie. U brengt wellicht mensen die zich willen beschermen tegen het virus op andere ideeën, dat vaccinatie onzin is. Waarom schreef u dan toch uw verhaal op LinkedIn?
,,Ja, ik begrijp natuurlijk dat mensen zich willen beschermen, en ik heb niets tegen vaccinaties. Maar ik voel ook het onrecht in de coronamaatregelen. Het beschuldigende over wat je allemaal niet mag, vooral naar jongeren die gewoon willen leven.”

,,Op dezelfde manier heb ik vanuit mijn gereformeerde achtergrond gezien hoe de kerk allerlei menselijke neigingen afwijst. Dat gevoel van onrecht maakt me rebels. Bovendien spreek ik in mijn werk veel mensen die juist door de lockdown en alle beperkingen vastlopen.”

Maar die maatregelen gingen toch over besmettingsgevaar verminderen en overvolle ziekenhuizen en uitstel van operaties voorkomen?
,,Ja, de eerste lockdown was ook nodig. Dat begreep ik helemaal. Ik was er in het begin zelfs trots op hoe we het hier aanpakten, met nadruk op eigen verantwoordelijkheid. Maar nu, anderhalf jaar later, geloof ik dat het allang niet meer enkel om gezondheid en volksgezondheid gaat.”

,,Als dat zo was, zou er wel meer aandacht voor suïcide zijn, en zou er worden ingezet op betere omstandigheden in ziekenhuizen in plaats van dat er nu ineens 5.000 boa’s opgeleid moeten worden. Ik weet niet wat het is, maar ik denk dat het over macht gaat. Feit is wel dat veel mensen achterdochtig worden naar de overheid.”

En de polarisatie groter wordt?
,,Er zijn mensen die gewoon willen leven, zich niet bezig willen houden met maatregelen en QR-codes. Die gaan een vaccinatie halen om ervan af te zijn. Dan heb je de groep die twijfels hebben. Veel spirituele mensen bijvoorbeeld. Zij geloven in liefde als voedende kracht en vertrouwen op gezond leven en hun immuunsysteem.”

,,Er zitten ook mensen bij die doorslaan, zeker. Mensen die bijvoorbeeld denken dat corona bedacht is om de overbevolking tegen te gaan. Maar iedere groep die niet gehoord wordt en tegen de klippen in haar waarheden moet verdedigen, voelt de neiging steeds harder te roepen.”

,,Verder is er een groep van wetenschappers buiten de gevestigde orde die een ander geluid laat horen, mensen zoals prof. Bob de Wit van Nyenrode. Ze zeggen bijvoorbeeld dat je weliswaar kwetsbare mensen moet beschermen, maar wijzen op de nadelen van volledig vaccineren en dat je op natuurlijke immuniteit zou moeten vertrouwen. Als die er niet komt en als je het niet laat rondgaan, krijg je corona de wereld niet uit en blijf je risico lopen.”

Ik spreek in mijn werk veel mensen die door de maatrege­len vastlopen

Wat is de uitweg?
,,Corona is een symptoom van hoe we met de natuur en mede-zoogdieren omgaan. Er is een andere houding nodig. Corona heeft ook meer nog laten zien dat de hele wereld ongelijkwaardig is. Ik zou willen dat meer mensen open zijn over hun twijfels.”

,,Verder zouden politici meer vanuit de inhoud moeten praten. Ik heb Volt gestemd, vanwege aandacht voor de jongeren, maar ik voel me thuis bij de Partij voor de Dieren. Ze gaan uit van persoonlijke vrijheid en persoonlijke verantwoordelijkheid voor de wereld.”

,,Iemand als Baudet, die met zijn populisme veel coronaproteststemmen binnenhaalde, vertrouw ik niet. Pieter Omzigt is een politicus naar mijn hart, heel integer. Sinds ‘functie elders’ wandel ik wekelijks mee met ‘walk a silent mile’ om hem te steunen.”

Kunt u zich indenken dat u zich nog laat vaccineren?
,,Ja hoor, dat sluit ik niet uit.”

Bron: Gelderlander.nl