In de grootste steden van Nederland loopt de winkelleegstand onverwacht snel op door de corona crisis.
Wethouders maken zich zorgen over de achteruitgang van de bekendere winkelstraten die juist het visitekaartje van Nederland zouden moeten zijn.

Grote steden als Amsterdam en Utrecht leken een lange tijd geen last te ondervinden van het online shoppen.
In kleinere steden was daar wel al sneller leegstand te zien.

Door de maatregelen zoals lockdowns liepen grote steden vooral inkomsten mis van dagjesmensen en buitenlandse toeristen.

“We zien gigantische omzetverliezen, leegstanden die in sommige winkelstraten oplopen tot 40% en een grote afnamen van toeristenstroom” schreef de Utrechtste wethouder Klaas Verschuure namens de grootste zes steden vorige week in een brief aan de tweede kamer, die in de handen is van het FD.” Dit veroorzaakt nu al problemen op korte en middellang termijn.

Vooral in Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Eindhoven is er sprake van meer leegstand in de winkelstraten. Dit blijkt uit de cijfers die FD opvroeg bij het onderzoeksbureau Locatus. In bijvoorbeeld het centrum van Eindhoven staan in juni 9,3% van de aantal winkelmeters leeg, twee jaar geleden was dat 6,1%. In Amsterdam ging de leegstand van 1.4% naar 4,8%. Hoewel Amsterdam nog onder het landelijk gemiddelde van 7,5% zit stijgt de leegstand wel snel.

Verwacht word dat de grote corona klap nog moet komen als de winkelondernemers geen NOW steun meer krijgen.

Bron: FD.nl (samenvatting van het volledige premium artikel)