De horeca is boos dat in de uitgelekte plannen van het kabinet gasten alleen met een coronacheck-app naar binnen mogen. Ook vinden ze het maar niets dat de horeca na 00:00 uur dicht moet blijven.

De horeca zegt zich ‘dubbel gepakt’ te voelen door de gisteren uitgelekte maatregelen van het kabinet. Een flink deel van de coronamaatregelen zal volgens die plannen per 25 september worden afgeschaft, maar voor de horeca en de festival en cultuursector blijven er maatregelen bestaan. 

Zo moeten cafe’s en clubs tussen middernacht en 06:00 uur ‘s ochtends dicht blijven, zoals ook nu al het geval is.

Nog bozer is de horeca dat iedereen van 13 jaar en ouder via de coronacheck-app moet laten zien dat hij of zij gevaccineerd of getest is. “Er is al een personeelstekort én ondernemers willen geen mensen moeten weigeren”, aldus woordvoerder Natasja de Jonge van Koninkllijke Horeca Nederland (KHN).

‘Corona app controleren is gedoe’

Het controleren van de coronapas kost op papier niet veel tijd, maar ondernemers zien niet voor zich hoe ze dat moeten doen. “Ze vinden het gedoe en hebben ze wel de apparatuur om een QR-code te lezen?”, zegt De Jonge.

Op de vraag of het voor andere gasten niet prettig is als ze weten dat er geen gasten met corona ook in het café of restaurant zijn waar ze zitten, zegt De Jonge dat er al maatregelen worden genomen. Zo worden gasten gevraagd hun handen te desinfecteren, en volgens haar zijn Nederlanders nu uit zichzelf al voorzichtig.

Kort geding

Morgen dient een kort geding van KHN tegen de Staat. De brancheorganisatie wil dat de regels voor de nachthoreca worden gelijkgetrokken met de regels voor de andere horeca. Het kort geding gaat niet over de coronacheck-app omdat de rest van de horeca wel voor 00:00 open kan, aldus De Jonge.

Inmiddels is 77 procent van de Nederlandse 18-plussers volledig gevaccineerd tegen corona en 85 procent heeft een eerste vaccinatie gehad, aldus het RIVM.

Eind steunmaatregelen

Per 25 september zal de 1,5-meterregel in Nederland verdwijnen, bleek uit de gisteren uitgelekte plannen van het kabinet. 

Dat het kabinet per 1 oktober ook de steunmaatregelen wil stopzetten is voor de horeca eveneens een bron van zorg. Als dat gebeurt dan zouden er ook geen beperkingen meer moeten gelden, vindt KHN.

Bron: RTLnieuws.nl