Voormalig coronaminister Hugo de Jonge (inmiddels minister van Wonen) geeft toe dat hij eerder zijn contact met Sywert van Lienden had moeten aangeven bij de Tweede Kamer. De Jonge ontkende betrokken te zijn geweest bij de mondkapjesdeal met Sywert van Lienden en zijn compagnons, waarmee de ondernemers 20 miljoen euro winst uit haalden. De drie ondernemers beweerden publiekelijk juist geen winstoogmerk te hebben bij hun mondkapjeshandel.

De Jonge heeft vandaag een grote hoeveelheid aan Whatsappgesprekken openbaar gemaakt waarin gesproken wordt over de mondkapjesdeal. Veel pagina’s zijn daarin zwartgelakt, of personen zijn geanonimiseerd. Uit de documenten blijkt ook dat De Jonge direct contact had met Van Lienden.

Ook de communicatie tussen De Jonge en andere betrokkenen geeft een inkijk in de gang van zaken. ‘Hugo, op jouw verzoek ben ik gaan knuffelen met Sywert. Dat is bijna een dagtaak’, schrijft een onbekend persoon, vermoedelijk een ambtenaar, aan de bewindsman. Martin van Rijn, die tijdelijk bijsprong als minister voor Medische Zorg, appte ook met De Jonge over Van Lienden. ‘Die Sywert is echt losgeslagen. Heel Nederland aan een medisch mondkapje’, schreef Van Rijn gekscherend aan De Jonge.

Van Lienden wilde namelijk ook mondkapjes regelen voor het dagelijks leven, en dus niet alleen voor zorgpersoneel. Ook stuurde Van Rijn op 27 mei 2020 een e-mail aan Hugo de Jonge, waarin hij naar aanleiding van vragen van NRC over uitlatingen van Van Lienden zei dat ‘Sywert weer bezig’ was.

Bron: BNR.nl