Het zou de adviezen van het Outbreak Management Team (OMT) niet ten goede komen als de experts in het openbaar zouden vergaderen. Dat zegt minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid donderdag in een exclusief interview met Hart van Nederland.

De coronaminister reageert daarmee op een uitspraak van ic-arts Diederik Gommers, die donderdag aankondigde dat hij stopt als OMT-lid. Gommers zei op Radio 538 dat hij het jammer vond dat er zo weinig openheid is geweest over de besprekingen en discussies binnen het deskundigenteam.

“Het was beter geweest als de overleggen openbaar waren geweest en als mensen of journalisten mee konden kijken. Nu lijkt het iets geheimzinnigs”, zei de ic-arts daarover in de 538 Ochtendshow. Maar volgens De Jonge is de vertrouwelijkheid van de besprekingen tussen OMT-leden juist belangrijk.

‘Camera op OMT werkt niet’


“Stel dat je een camera op de vergaderingen van het OMT zou zetten”, stelt hij voor. “Dan gaat het in de hoofden van de wetenschappers meespelen dat ze bekeken worden en zijn mensen sneller geneigd om een strategische positie in te nemen”, vreest de bewindsman. En dat zou volgens hem uiteindelijk leiden tot minder afgewogen adviezen.

Het kabinet vraagt bij iedere aanscherping of versoepeling van de coronamaatregelen om advies bij het OMT. De experts werden onlangs zelfs gevraagd om te kijken naar een eventueel vuurwerkverbod om de zorg te ontlasten. Daar wilden ze hun vingers echter niet aan branden.

Kabinet wijkt soms van advies af

De roep om meer openheid klinkt steeds vaker. Ook omdat soms na persconferenties blijkt dat de regering toch van het OMT-advies heeft afgeweken. Niettemin zien premier Mark Rutte en De Jonge er niets in om de adviezen al voor de persconferenties openbaar te maken. Het is volgens hen belangrijk dat het kabinet meteen kenbaar maakt wat ze ermee doen.

Bekijk het volledige interview hier onder: