Als het coronavirus weer opleeft wil het kabinet de samenleving zo lang mogelijk openhouden. Dat zei minister Kuipers (Volksgezondheid) over de nieuwe coronaplannen. Verder komen er maatregelen per sector met als doel om zolang mogelijk open te blijven. Ook moeten mensen zelf blijven testen en in isolatie gaan. Kuipers houdt rekening met nieuwe vaccinatierondes.

Het aantal coronabesmettingen loopt momenteel langzaam op, maar minister Kuipers maakt zich nog geen zorgen. “Het aantal besmettingen was heel laag, dus dit was te verwachten”, zei hij bij de presentatie van zijn nieuwe coronaplan. Hij sluit een opleving in het najaar niet uit. Daarom is het belangrijk om het virus te blijven monitoren. 

Sectoren moeten zelf plannen maken 

Het kabinet wil dat sectoren zoals het onderwijs, de horeca en de reisbranche zelf plannen maken om een nieuwe golf te voorkomen. Die maatregelen zijn oplopend: van lichte maatregelen – zoals spatschermen – naar zware maatregelen. Winkels, theaters, scholen en andere instellingen zijn bereid om spatschermen op te hangen, om looproutes in te voeren en om bezoekers 1,5 meter afstand van elkaar te laten houden, stelde Kuipers. 

Ook zijn ze bereid om op afspraak te werken en om weer vaste zitplaatsen in te voeren. In september moeten de concrete plannen naar buiten worden gebracht. De horeca heeft nog geen plannen ingeleverd. 

Algemene lockdownmaatregelen

De sectoren zijn volgens Kuipers ‘in uitzonderlijke situaties’ ook bereid om het coronatoegangsbewijs te gaan gebruiken.

Als de coronacijfers hard oplopen, kan het kabinet algemene lockdownmaatregelen afkondigen.¬†Het sluiten van scholen en kinderopvang ‘ligt onderop de stapel’, aldus Kuipers.

Blijven testen

Om de samenleving zo lang mogelijk open te houden, komt er een zogenoemde ‘basisparaatheid’ voor vaccineren, monitoren en testen en traceren. Het openhouden van de samenleving ‘is een verantwoordelijkheid van ons allemaal’, zei de minister. Mensen moeten dus zelf blijven testen en in isolatie gaan.

Kuipers houdt er rekening mee dat er in de komende maanden nieuwe vaccinatierondes nodig zijn. De GGD’en hebben nu capaciteit om 300.000 mensen per week in te enten. Kuipers noemt dat een waakvlam en zegt dat daarvoor voldoende mensen beschikbaar zijn. Volgens de minister zou dat in drie weken tijd kunnen worden uitgebreid naar 500.000 prikken, en in zes weken naar 1,5 miljoen

Nieuw team

Ook komt er een nieuw team naast het OMT: het Maatschappelijk Impact Team (MIT). Dat team gaat kijken naar de impact van de maatregelen.

Bron: RTLnieuws.nl