• Genetische match ontdekt in Covid’s unieke furinesplitsingsplaats op spike-eiwit
  • Overeenkomstige genetische sequentie gepatenteerd door Moderna voor kankeronderzoek
  • Volgens onderzoekers is de kans dat Covid de code op natuurlijke wijze heeft ontwikkeld één op 3 biljoen.

Opnieuw het vermoeden gerezen dat in een laboratorium aan Covid is gesleuteld, nadat wetenschappers genetisch materiaal van Moderna hebben aangetroffen in het spike-eiwit van het virus.

Zij identificeerden een piepklein stukje code dat identiek is aan een deel van een gen waarop de vaccinmaker drie jaar voor de pandemie patent had genomen.

Het werd ontdekt in de unieke furinesplitsingsplaats van SARS-CoV-2, het deel waardoor het zo goed is in het infecteren van mensen en waardoor het zich onderscheidt van andere coronavirussen.

De structuur is een van de brandpunten geweest in het debat over de oorsprong van het virus, waarbij sommige wetenschappers beweerden dat het niet op natuurlijke wijze kon zijn verkregen.

Het internationale team van onderzoekers suggereert dat het virus tijdens experimenten op menselijke cellen in een laboratorium gemuteerd kan zijn om een splitsingsplaats voor furine te krijgen.

Volgens hen is er een kans van één op drie biljoen dat de sequentie van Moderna willekeurig door natuurlijke evolutie is ontstaan.

Maar er is enige discussie over de vraag of de overeenkomst zo zeldzaam is als in de studie wordt beweerd, waarbij andere deskundigen het eerder als een “eigenaardig” toeval omschrijven dan als een “rokend pistool”.

SARS-CoV-2, dat Covid veroorzaakt, draagt alle informatie die nodig is om het virus te verspreiden in ongeveer 30.000 letters van de genetische code, bekend als RNA. Het virus deelt een sequentie van 19 specifieke letters met een genetisch deel dat eigendom is van Moderna. Twaalf van de gedeelde letters vormen de structuur van de furinesplitsingsplaats van Covid, terwijl de rest overeenkomt met nucleotiden op een nabijgelegen deel van het genoom
In de laatste studie, gepubliceerd in Frontiers in Virology, hebben onderzoekers de samenstelling van Covid vergeleken met miljoenen gesequenteerde eiwitten in een online database.
Het virus bestaat uit 30.000 letters genetische code die de informatie bevatten die het nodig heeft om zich te verspreiden, de zogenaamde nucleotiden.

Het is het enige coronavirus van zijn soort dat 12 unieke letters draagt waardoor zijn spike-eiwit kan worden geactiveerd door een algemeen enzym, furine genaamd, waardoor het zich gemakkelijk tussen menselijke cellen kan verspreiden.

Uit analyse van het oorspronkelijke Covid-genoom is gebleken dat het virus een sequentie van 19 specifieke letters deelt met een genetisch deel van Moderna, dat in totaal 3.300 nucleotiden bevat.

Wat is de furine-splitsplaatsing?

SARS-CoV-2, dat Covid veroorzaakt, draagt alle informatie die nodig is om zich te verspreiden in ongeveer 30 000 letters van de genetische code, bekend als RNA.

Maar het is het enige coronavirus in zijn soort dat 12 unieke letters bevat waardoor het kan worden geactiveerd door een algemeen enzym, furine genaamd.

Dit maakt het virus op zijn beurt beter in het binnendringen van naburige cellen.

De zogenaamde furinesplitsingsplaats bevindt zich op het spike-eiwit van het virus, de structuur die zich in de eerste plaats aan menselijke cellen bindt.

Wetenschappers voegen dit element soms toe aan laboratoriumvirussen om ze besmettelijker te maken, maar in de natuur kunnen ziekteverwekkers het verwerven door genetische code uit te wisselen met andere leden van hun familie.

De furine is het centrale punt van aandacht geweest voor veel wetenschappers die de oorsprong van het virus bestuderen, omdat geen enkel ander bekend lid van de familie van Covid – een groep die Sarbecovirussen wordt genoemd – over deze plaats beschikt.

Het in de VS gevestigde farmaceutische bedrijf diende het patent in februari 2016 in als onderdeel van zijn kankeronderzoeksdivisie, blijkt uit records.

De gepatenteerde sequentie maakt deel uit van een gen genaamd MSH3 waarvan bekend is dat het van invloed is op hoe beschadigde cellen zich in het lichaam herstellen.

Verwante artikelen

Wetenschappers hebben deze route aangemerkt als een potentieel doelwit voor nieuwe kankerbehandelingen.

Twaalf van de gedeelde letters vormen de structuur van de furinesplitsingsplaats van Covid, terwijl de rest overeenkomt met nucleotiden op een nabijgelegen deel van het genoom.

In het artikel, dat onder leiding staat van Dr. Balamurali Ambati van de Universiteit van Oregon, stellen de onderzoekers dat de overeenkomende code oorspronkelijk in het genoom van Covid kan zijn geïntroduceerd via geïnfecteerde menselijke cellen die het MSH3-gen tot expressie brengen.

Professor Lawrence Young, een viroloog aan de Universiteit van Warwick, gaf toe dat de laatste bevinding interessant was, maar beweerde dat deze niet significant genoeg was om manipulatie door het lab te suggereren.

Hij vertelde MailOnline: “We hebben het over een heel, heel, heel klein stukje dat bestaat uit 19 nucleotiden.

Dus het betekent niet veel om eerlijk te zijn, als je dit soort zoekopdrachten doet kun je altijd overeenkomsten vinden.

Soms gebeuren deze dingen toevallig, soms is het het resultaat van convergente evolutie (wanneer organismen onafhankelijk van elkaar evolueren om gelijkaardige eigenschappen te hebben om zich aan hun omgeving aan te passen).

Het is een eigenzinnige observatie, maar ik zou het geen rokend pistool willen noemen omdat het te klein is.

Hij voegde eraan toe: “Het brengt ons niet verder in het debat over de vraag of Covid gemanipuleerd is.

Dr Simon Clarke, een microbioloog aan de Universiteit van Reading, vroeg zich af of de vondst wel zo zeldzaam was als in de studie wordt beweerd.

Hij vertelde MailOnline: “Er kan slechts een bepaald aantal [genetische combinaties binnen] furine splitsingsplaatsen zijn.

Ze functioneren als een slot en een sleutel in de cel, en de twee passen slechts in een beperkt aantal combinaties bij elkaar.

Het is dus een interessant toeval, maar dit is zeker geheel toevallig.

MailOnline heeft Moderna benaderd voor commentaar.

Er zijn al lang indirecte bewijzen voor de oorsprong van Covid en de link met het Wuhan Institute of Virology.

Het was bekend dat in dit instituut werd geëxperimenteerd met vleermuiscoronavirusstammen die leken op de stam die verantwoordelijk was voor de pandemie.

China hield al vroeg en vaak vol dat het virus niet uit het laboratorium was weggelekt, en beweerde dat de overdracht op mensen had moeten plaatsvinden op een “natte markt” in Wuhan waar levende dieren werden verkocht.

Wellicht gedreven door vijandigheid jegens de toenmalige Amerikaanse president Donald Trump, die de theorie van het lek in het lab al vroeg omarmde, hebben de mainstream media en academici in het Westen de spot gedreven met de mogelijkheid en het een losgeslagen complottheorie genoemd.

Maar uit gelekte e-mails bleek dat topwetenschappers die de regeringen van het Verenigd Koninkrijk en de VS adviseren, privé hun bezorgdheid uitten over het officiële verhaal.
In een studie eerder deze maand werden sporen gevonden van Covid-monsters die genetisch materiaal van mensen, hamsters en apen bevatten en mogelijk van voor de officiële tijdlijn van de pandemie dateren.

Sir Jeremy Farrar, een eminent Brits deskundige die de theorie publiekelijk als een “complot” aan de kaak stelde, gaf in februari 2020 in een privé-e-mail toe dat een “waarschijnlijke verklaring” was dat het virus door de mens was veroorzaakt.

De toenmalige Britse regeringsadviseur zei toen dat hij “70:30 of 60:40” voorstander was van een toevallige verspreiding versus een natuurlijke oorsprong.

In de e-mail, gestuurd aan de Amerikaanse gezondheidsleiders Dr. Anthony Fauci en Dr. Francis Collins, zei Sir Jeremy dat het mogelijk was dat Covid was geëvolueerd uit een Sars-achtig virus in het laboratorium.

Hij vervolgde dat dit schijnbaar goedaardige proces “per ongeluk een virus kan hebben gecreëerd dat klaar is voor snelle overdracht tussen mensen”.

Maar de Britse wetenschapper werd de mond gesnoerd door zijn collega’s in de VS, die waarschuwden dat verder debat over de oorsprong van het virus de “internationale harmonie” zou kunnen schaden.

In een studie eerder deze maand werden sporen gevonden van Covid-monsters die genetisch materiaal bevatten van mensen, hamsters en apen en die mogelijk dateren van vóór de officiële tijdlijn van de pandemie.

China’s officiële tijdlijn voor de pandemie van het coronavirus en de bewijzen die deze ondermijnen

Officiële tijdlijn

8 dec 2019 – Vroegste datum dat China een infectie heeft erkend

31 dec – China meldt voor het eerst ‘longontsteking met onbekende oorzaak’ bij de Wereldgezondheidsorganisatie

1 jan 2020 – Zeevruchtenmarkt Wuhan gesloten voor ontsmetting

7 jan – President Xi Jinping bespreekt de uitbraak van het coronavirus met zijn politieke bureau

9 jan – China maakt het genoom van het coronavirus openbaar

11 jan – China meldt eerste sterfgeval

13 januari – Het eerste geval buiten China wordt bevestigd

20 januari – China’s Nationale Gezondheidscommissie bevestigt overdracht van mens op mens

23 jan – Wuhan gaat op slot

31 januari: WHO verklaart uitbraak van internationaal belang nu China duizenden gevallen erkent

23 feb – Italië meldt cluster van gevallen in eerste grote uitbraak in het Westen

29 mei – China beweert dat het virus niet op natte markten is ontstaan, maar in Chinese vleermuizen, voordat het via een “tussendier” op mensen is overgesprongen

31 juli – Chinese onderzoeker geeft toe dat sommige coronavirus-experimenten zijn uitgevoerd in laboratoria met lagere bioveiligheid

16 dec – WHO kondigt aan dat het in januari naar Wuhan zal reizen om de oorsprong van het virus te onderzoeken

5 jan 2021 – China weigert WHO onderzoeksteam toe te laten

9 feb – WHO verwerpt theorie dat virus uit lab gelekt is – steunt China’s bewering dat het geïmporteerd is uit bevroren vlees

28 mrt – Voormalige nationale veiligheidsfunctionarissen VS zeggen dat uit inlichtingen blijkt dat er een rechtstreeks bevel van Peking was om alle virusmonsters in het lab van Wuhan te vernietigen

Nieuw bewijs

2012: Zes mijnwerkers worden geveld door een mysterieuze griepachtige ziekte in de Mojiang grot in Yunnan.

Zij bleken te zijn besmet met de nauwst bekende verwant van Covid, die 97% van zijn genen deelt.

Monsters van RATG13 worden naar het Wuhan Institute of Virology gestuurd voor onderzoek.

Sep 2019- Er worden bloedmonsters genomen in een proef met screening op longkanker in Italië die later positief testen op coronavirus

Okt – Klokkenluider Wei Jingsheng beweert dat China opzettelijk Covid heeft verspreid tijdens The World Military Games in Wuhan in oktober, twee maanden voordat de rest van de wereld op de hoogte was van het virus

Okt – Het autoritaire regime van Xi Jinping probeerde wanhopig om klokkenluiders zoals de heer Jingsheng het zwijgen op te leggen. Elke verwijzing in de sociale media naar een nieuw SARS-virus of een “uitbraak” werd gecensureerd.

Okt-Dec – Stijging van griep- en longontstekingsgevallen in Noord-Italië die in verband kunnen worden gebracht met het coronavirus

Nov – Klokkenluider Jingsheng beweert dat hij zijn bezorgdheid over de militaire spelletjes heeft geuit bij hooggeplaatste figuren in de regering Trump, maar werd genegeerd.

Nov – Inlichtingenrapport doorgegeven aan agentschappen in Washington beweert dat drie personeelsleden van het Wuhan Institute of Virology in november 2019 behandeling zochten in het ziekenhuis nadat ze symptomen hadden ervaren die overeenkwamen met Covid

Nov – Rioolmonsters genomen in Florianópolis, Brazilië, wijzen erop dat virus aanwezig was

10 nov – Milanese vrouw ondergaat huidbiopsie, waarbij een monster wordt genomen dat later tekenen van het virus vertoont

17 november – Uitgelekte documenten suggereren dat op deze datum een geval werd ontdekt in China.

Dec – Artsen in China, waaronder Li Wenliang, melden het bestaan van een nieuw type infectie van de luchtwegen. Maar de Chinese politie arresteerde hem en acht van zijn collega’s voor verhoor – in plaats van de rapporten openbaar te maken en het publiek te waarschuwen.

1 dec. Chinese onderzoekers melden een infectie op deze datum in een studie met collegiale toetsing, maar deze wordt niet erkend door Peking

18 dec. Uit rioolwatermonsters in Milaan en Turijn blijkt dat het virus in de steden circuleerde.

26 dec. Uit geanalyseerde monsters blijkt dat er op 26 dec. al een nieuw type SARS circuleerde, maar Wuhan werd pas op 22 jan. gesloten.

2020 januari – Uit rioolwatermonsters in Barcelona blijkt dat het virus in de stad circuleerde

3 januari – Covid-19 besmettingen beginnen zich te verspreiden naar andere landen, waaronder de VS, terwijl de WHO de uitbraak bestempelt als een noodsituatie op het gebied van de volksgezondheid van internationaal belang.

Mei – Wetenschappers van een overheidslaboratorium in Californië concluderen dat Covid-19 ontsnapt kan zijn uit een laboratorium in Wuhan.

Juli – WHO chef Tedros Adhanom Ghebreyesus zegt dat China heeft nagelaten essentiële ruwe gegevens te delen tijdens hun onderzoek in Wuhan. China weerlegt deze beweringen.

Juni 2021: Vooraanstaand Amerikaans virusdeskundige Dr. Anthony Fauci werd gewaarschuwd dat Covid mogelijk in een laboratorium was ontwikkeld, zo blijkt uit openbaar gemaakte e-mails.

Augustus: ‘s Werelds eerste Covid-19-patiënt is mogelijk besmet door een vleermuis tijdens zijn werk voor een Wuhan-laboratorium in China, zegt WHO-chef dr. Peter Embarek.

Augustus: In een vernietigend rapport van Republikeinen in de VS wordt beweerd dat het coronavirus uit het Wuhan Instituut voor Virologie is gelekt kort nadat de faciliteit had geprobeerd om de luchtveiligheid en de afvalverwerkingssystemen te verbeteren.

Het rapport vermeldt ook “overvloedig bewijsmateriaal” dat laboratoriumwetenschappers werkten aan het wijzigen van coronavirussen om mensen te besmetten en dat dergelijke manipulatie verborgen kon worden gehouden.

Oktober: Onderzoek van de Amerikaanse inlichtingendienst naar de oorsprong van de pandemie doet geen uitspraak over de vraag of het virus is ontstaan door overdracht van dier op mens of door een lek in een laboratorium.

Chinese functionarissen bestempelen het rapport als “politiek en vals”.

Januari 2022: Uitgelekte e-mails van de Britse topwetenschapper Sir Jeremy Farrar laten zien dat hij in februari 2020 toegaf dat het een “waarschijnlijke verklaring” was dat het virus door de mens zou kunnen zijn gemaakt. Maar hij bestempelde de theorie als een “samenzwering”.

Februari: Sir Farrar wordt opgeroepen voor een verhoor onder ede in het Amerikaanse Congres. Ambtenaren willen dat hij uitlegt waarom hij van de lablek theorie is afgeweken.

Bron: Dailymail.co.uk (Vertaald naar Nederlands)