Deze update betreft alle binnengekomen meldingen van vermoede bijwerkingen bij coronavaccins en die door deskundigen bekeken zijn tot en met 21 februari 2021.

De meldingen gaan over ongeveer 900.000 gegeven vaccins.

Aantal meldingen

In totaal betreft het nu 5.068 meldingen met 24.031 vermoede bijwerkingen. Waarvan 4.716 meldingen na Comirnaty® (vaccin van Pfizer/BioNTech), 288 meldingen voor het vaccin van Moderna en 1 bij AstraZeneca. Bij 63 meldingen was het type vaccin niet ingevuld.

Klik hier voor het overzicht van alle gemelde bijwerkingen.

Vooral bekende bijwerkingen gemeld

De meest gemelde bijwerkingen zijn spierpijn (2.744), hoofdpijn (2.513), je niet lekker voelen (2.363) en vermoeidheid (2.278). Ook reacties op de prikplek, zoals pijn (2.209), zwelling (865) en warmte (785) zijn vaak gemeld. Dit zijn bij alle coronavaccins de meest gemelde klachten. Het gaat om bekende bijwerkingen die ook in de bijsluiters staan vermeld. Bij de meeste mensen verlopen de klachten mild en zijn ze na een paar dagen over. Al deze bijwerkingen zijn toe te schrijven aan de werking van de vaccins. De vaccins stimuleren in het lichaam de afweer tegen het coronavirus.

Allergische reacties

Bij 27 meldingen waren er klachten die passen bij een heftige allergische reactie bij het vaccin van Pfizer/BioNTech. Bij 9 meldingen was er een vastgestelde anafylactische reactie. Bij de 18 andere meldingen waren er symptomen (zoals uitgebreide huiduitslag of zwelling rond de ogen of keel) die bij een anafylactische reactie kunnen passen. De eerste symptomen van heftige allergische reacties begonnen meestal in de eerste 15-30 minuten na vaccinatie. Bij sommigen duurde het tot enkele uren voordat de klachten het hevigst werden. Alle patiënten zijn snel en adequaat behandeld en hersteld. Heftige allergische reacties na een vaccinatie zijn zeldzaam, maar niet uit te sluiten. De richtlijn voor COVID 19 vaccinatie geeft aan dat na een heftige allergische reactie binnen 4 uren na vaccinatie de 2e vaccinatie niet gegeven mag worden.

Gemelde overlijdens

Tot nu toe zijn er 65 meldingen van overlijden na vaccinatie met coronavaccins. Het gaat om ouderen, 55 van 80 jaar en ouder en 10 tussen de 65 tot en met 79 jaar. Allen hadden een kwetsbare gezondheid vanwege heel uiteenlopende ernstige onderliggende gezondheidsproblemen en/of hoge leeftijd. Zij overleden binnen één tot 26 dagen na de vaccinatie.

Overlijden ná vaccinatie betekent niet automatisch dat een bijwerking van het vaccin de oorzaak is van het overlijden. In Nederland overlijden per week gemiddeld 750-800 mensen in verpleeghuizen, en 2000 van alle 80-plussers, door allerlei oorzaken. Hier zullen ook mensen bij zijn die pasgeleden zijn gevaccineerd. 

Op basis van alle meldingen van overlijden na vaccinatie bekijkt Lareb of bijwerkingen van de vaccins konden bijdragen aan het overlijden. Bij het merendeel lijken de onderliggende gezondheidsproblemen de meest voor de hand liggende verklaring van het overlijden.

In een deel van de meldingen is er (nog) geen duidelijke verklaring voor het overlijden en de eventuele rol van de vaccinatie daarin. Het beeld van de klachten na de vaccinatie en/of de onderliggende gezondheidsproblemen is in deze meldingen heel divers.

Sommigen kregen in de dagen na vaccinatie klachten die bekend zijn als bijwerkingen. Het gaat hierbij om klachten zoals koorts, misselijkheid en algemeen niet lekker voelen. Deze klachten zijn op zichzelf niet de oorzaak van overlijden, maar kunnen bij enkele kwetsbare ouderen mogelijk wel bijgedragen hebben aan verslechtering van hun al fragiele gezondheidstoestand.

Op dit moment ziet Lareb in de meldingen geen patronen van klachten die wijzen op ernstige bijwerkingen waaraan gevaccineerden kunnen zijn overleden. Lareb blijft dit goed in de gaten houden. Om hier nog beter inzicht in te krijgen heeft Lareb meer informatie opgevraagd over de meldingen bij de melders. Daarna worden de meldingen nogmaals nader bekeken en geduid in overleg met externe medische adviseurs.

Bron: Lareb.nl (Bijwerkingencentrum)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in