De ontslagen staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) heeft zich voor het eerst na haar vertrek uit Den Haag wederom uitgesproken tegen de coronamaatregelen. De prominente Volendamse CDA’er keerde zich zaterdag op het congres van het CDA openlijk tegen eventuele invoering van het ’2G’-beleid en invoering van het coronatoegangsbewijs op de werkvloer.

Keijzer werd in september door demissionair premier Mark Rutte ’met onmiddellijke ingang’ ontslagen als staatssecretaris nadat ze in een interview met De Telegraaf kritiek had geuit op het coronatoegangsbewijs. De uitspraken van Keijzer ’verdragen zich niet met besluiten die de ministerraad recentelijk heeft genomen, en die van belangrijke en zwaarwegende aard zijn’, stond in een verklaring van de Rijksvoorlichtingsdienst.

Keijzer stelde in haar afscheidsverklaring dat we ’langzaam overgaan naar een situatie dat je alleen nog ergens binnen mag met een vaccincatiebewijs of een herstelbewijs, het zogenoemde 2G-systeem’. Ze noemde dat ’onnodig en niet proportioneel’.

Resoluties

Zaterdag herhaalde Keijzer die oproep tegenover de CDA-leden op het digitale congres. Ze steunde twee resoluties waarin de partij wordt opgeroepen niet in te stemmen met het 2G-systeem en invoering van het coronatoegangsbewijs op de werkvloer.

CDA-leider Wopke Hoekstra ontraadde de leden om in te stemmen met die resoluties. Hoekstra kreeg steun van een ruime meerderheid van de aanwezige CDA-leden: de resoluties werden verworpen.

Hoekstra wil eerst de CDA-fractie de mogelijkheid geven zich uit te spreken over eventuele invoering van de maatregelen. Hoekstra zei dat er nu geen ’gemakkelijke keuzes’ meer zijn en wees op de overvolle ziekenhuizen, de beperkende maatregelen en andere schades (door de lockdowns). Volgens Hoekstra wordt er pas volgend jaar in de Tweede Kamer gesproken over die eventuele maatregelen.

Bron: Telegraaf.nl