In de stroom aan doemberichten over de nieuwste coronavariant zegt Hugo Tempelman, een Nederlandse arts in Zuid-Afrika die onderzoek doet naar de variant, „gepast optimistisch” te zijn tegen Het Nieuwsblad. En daar heeft hij verschillende redenen voor.

’Een coronagolf die zo mogelijk nog harder zal toeslaan dan alle golven die we al achter de rug hebben’. De afgelopen dagen regent het waarschuwingen over de potentieel verpletterende kracht van de nieuwe omikronvariant. In Engeland gaat het meest pessimistische scenario uit van een nieuwe piek met twee keer zo veel ziekenhuisopnames als bij de tweede – en ergste – golf in januari.

Beide voeten in de ’virusbak’

Vanuit Zuid-Afrika, het land waar omikron is ontdekt, weerklinkt een veel optimistischer stem. Nederlander Hugo Tempelman is er al meer dan dertig jaar arts en is betrokken bij het nationale onderzoek naar nieuwe varianten. „Met de deltavariant hadden we bij 16.000 nieuwe besmettingen per dag een sterftecijfer tussen de 200 en 300”, zegt hij.

 „Nu zien we bij datzelfde aantal besmettingen 10 tot 20 overlijdens. Ook het aantal ziekenhuisopnames en mensen op de intensive care ligt een stuk lager. Ik sta met beide voeten in de virusbak, ik doe onderzoek, help patiënten in mijn medisch centrum en voor het eerst zie ik een zich héél snel verspreidende variant en mijn kliniek blijft leeg. Dat is frappant.”

Omikron verspreidt zich inderdaad pijlsnel in Zuid-Afrika. Sinds de ontdekking op 23 november – in stalen van half november – ging het aantal dagelijkse coronagevallen er van ongeveer 3.000 naar meer dan 20.000 nu.

„Deze variant is nog maar een maand onder ons, maar als het beeld blijft zoals nu, dan zou omikron weleens een zegen kunnen blijken”, zegt Tempelman. „Door de extreme besmettelijkheid en het lichtere ziektebeeld zou dat positief kunnen zijn voor onze groepsimmuniteit. Dan zijn we ook beter beschermd tegen mogelijke nieuwe varianten die opduiken.”

Bron: Dvhn.nl (Dagblad van het Noorden)