Mogelijk hebben al meer mensen een vorm van afweer tegen het coronavirus dan gedacht. Uit onderzoek blijkt dat niet alleen de aanmaak van antistoffen, maar ook de activatie van zogeheten T-cellen nodig is voor een goede bescherming tegen een corona-infectie.

T-cellen zijn witte bloedcellen met een belangrijke taak in de afweer tegen ziekteverwekkers: ze ruimen geïnfecteerde cellen op en vormen uiteindelijk, samen met andere afweercellen, een geheugen voor een ziekteverwekker.

Recente studies uit de VS en Singapore tonen aan dat mensen die besmet waren, niet alleen antistoffen maar ook T-cellen tegen het coronavirus maakten. En ook dat sommige niet-geïnfecteerde mensen al T-celafweer hádden tegen het nieuwe coronavirus dankzij een eerdere besmetting met een van de onschuldige coronavirussen die verkoudheid veroorzaken. Die lijken op sommige vlakken op dit nieuwe coronavirus, waardoor het afweergeschut ook dat herkent: er is dan sprake van kruisreactiviteit.

Bovendien lijken mensen die wél besmet waren, maar geen of slechts milde klachten hadden, óók T-cellen tegen het coronavirus te hebben, zelfs wanneer ze geen aantoonbare hoeveelheden antistoffen hadden. Dat wijst recent gepubliceerd Zweeds onderzoek uit. Antistoffen tegen SARS-CoV-2 blijven misschien niet altijd lang aanwezig in het lichaam. Maar dat sluit niet uit dat er immuungeheugen is opgebouwd dat het lichaam kan beschermen tegen een nieuwe infectie. Bij sommige mensen die een herbesmetting hadden opgelopen, waarover onlangs werd bericht, bleek de tweede keer de ziekte zonder symptomen te verlopen, of met milde.

Welke onderdelen van de afweer een infectie met het SARS-CoV-2-virus nu precies opwekt, hoelang die afweer aanhoudt, en welke aspecten belangrijk zijn voor bescherming tegen een volgende infectie: het is allemaal nog niet goed bekend. Onder andere de huidige grote studies met kandidaatvaccins, zullen daar meer inzicht in gaan geven.

Bron: nrc.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in