Binnenkort kan iedereen vanaf 12 jaar en ouder een herhaalprik halen. Mensen met een hoger medisch risico en zorgpersoneel met patiënten kunnen half september een uitnodiging verwachten. Volgens Ernst Kuipers is de herhaalprik “nodig om de bescherming tegen ernstige ziekte en sterfte op peil te houden” zo valt te lezen in een brief die hij stuurde naar de tweede kamer.

Niet goedgekeurd

In het vragenuurtje van 28 juni van de tweede kamer werden er vragen gesteld aan Ernst Kuipers over de herhaal prikken. Daar gaf hij aan dat er geen noodzaak was voor het opnieuw laten vaccineren van 18-plussers. Bovendien is het advies van het RIVM dat een herhaalprik voor 60-minners geen prioriteit hebben tenzij het gaat om mensen die een specifieke medische behandeling hebben.

Ernst Kuipers laat weten dat de herhaalprik voor 60-minners door de EMA niet is goedgekeurd als er geen medische indicatie is. De EMA keurt medicijnen en vaccinaties in europa voordat deze ingezet mogen worden. “Als ik het er voor in zou zetten doen we dat off-label. En betekent dat ook dat ik aansprakelijk ben als er eventuele bijwerkingen zijn” aldus Ernst Kuipers.

Bron: HBCN.nl