De petitie voor afschaffing van het coronatoegangsbewijs van Onverdeeld Open is de afgelopen dagen al ruim 450.000 keer ondertekend en dat aantal blijft oplopen. Ook een andere petitie met hetzelfde doel loopt goed: daar hadden vanmiddag rond 16.30 uur al meer dan 385.000 mensen hun handtekening onder gezet.

De petitie van Onverdeeld Open is een initiatief van onder anderen oud-staatssecretaris voor Economische Zaken Mona Keijzer (CDA). De organisatie vindt dat de schade die door het coronatoegangsbewijs wordt veroorzaakt niet in verhouding staat tot de voordelen ervan voor de gezondheidszorg.

De petitie wordt gesteund door onder anderen Farid Azarkan (Denk) en Thierry Baudet (Forum voor Democratie). Ook een aantal voormalig Kamerleden heeft de petitie ondertekend, onder wie Joel Voordewind (ChristenUnie) en Marianne Thieme (Partij voor de Dieren).

Tweede petitie

De tweede petitie bestaat al langer, maar heeft dit weekend ook een vlucht genomen. De strekking daarvan is hetzelfde: stop met het coronatoegangsbewijs, dat volgens de initiatiefnemers van de petitie vrijheids- en privacybelemmerend is en niet past in onze samenleving.

Het CDA noemt de petitie Onverdeeld Nederland ‘helder’. “Heel Nederland snakt naar het einde van de pandemie. Ook dit signaal betrekken we bij de verdere afwegingen die we met betrekking tot het coronabeleid moeten maken”, zegt Tweede Kamerlid Joba van den Berg, die namens het CDA de coronadebatten voert, in een korte schriftelijke reactie. 

Mona Keijzer

Het CDA zit in de coalitie en steunt het huidige coronabeleid. Het openlijke verzet daartegen van Mona Keijzer leidde in september tot haar ontslag als staatssecretaris van Economische Zaken, omdat kabinetsleden worden geacht niet openlijk kritiek te geven op kabinetsbesluiten.

Wel is ze nog altijd lid van het CDA. Vorige maand kreeg ze de kans om namens de partij terug te keren in de Tweede Kamer, maar daar zag ze van af, naar eigen zeggen omdat ze zo een ‘actieve, onafhankelijke rol’ kon blijven spelen in het coronadebat.

Bron: RTLnieuws.nl