De zogenaamde Britse coronavariant, B.1.1.7, is besmettelijker, maar niet dodelijker dan het oorspronkelijke virus dat eind 2019 voor het eerst opdook in het Chinese Wuhan. Er werd al langer vermoed dat de Britse variant besmettelijker was. Twee verschillende studies die verschijnen in respectievelijk “The Lancet Infectious Diseases” en “The Lancet Public Health” bevestigen dit vandaag. 

Voor hun studie onderzochten vorsers van University College Londen met PCR-tests de viruslast bij met corona besmette mensen, en werd die afgezet tegen het aantal zware ziekteverlopen en sterfgevallen in dezelfde periode. Daaruit blijkt dat wie met de Britse variant besmet is, inderdaad een hogere viruslading heeft. Het aandeel patiënten dat aan Covid-19 overleed was bij deze variant echter niet hoger.

De andere studie evalueerde de symptomen van Covid-patiënten, die deze patiënten zelf doorgaven via een app van de gezondheidsdienst. Met genoomsequentie konden de wetenschappers vaststellen met welke variant deze patiënten besmet waren. Ook uit deze studie blijkt dat er geen significant onderscheid te maken is wat betreft de ernst van de ziekte of aantoonbare langetermijneffecten van een besmetting.

 Beide studies werden voorbije winter uitgevoerd in Londen en het zuiden van Engeland, waar de B.1.1.7-variant toen een razendsnelle vesrspreiding kende. Daardoor konden de onderzoekers goed vergelijken tussen het originele virus en de Britse variant. Tegelijk geven ze aan dat er nog extra studies nodig zijn om hun bevindingen verder te bevestigen. 

Bron: HLN.be

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in