Het RIVM voert elke 4 jaar een onderzoek uit samen met 25 GGD’en, GGD GHOR, en het CBS. Hier in monitoren zij de (mentale) gezondheid onder de bevolking. uit de bevindingen van dit onderzoek deden meer dan een half miljoen mensen mee.

Wat duidelijk is, is dat er een toename is in het ontwikkelen van angststoornissen of depressie. Een op de elf jongvolwassenen
loopt dat risico. Het steeg namelijk met 9% vergeleken met 2016, toen was dat 7%. In 2012 was het een percentage van 6.

Het gaat bij jongvolwassenen om mensen in de leeftijdsgroepen van 18 tot en met 34. Bij 35 plussers neemt dat risico namelijk af.
In totaal loopt ongeveer 6% van de mensen een grote kans om angststoornissen of depressies te ontwikkelen.

Uit het onderzoek blijkt dat het risico het grootst is onder de laagopgeleiden. Voor hun geldt dat 15% kans heeft op het ontwikkelen van een angststoornis of depressie, waarbij dit bij hoopopgeleiden een percentage van 5% is. De kans blijkt bij vrouwen groter te zijn dan mannen om deze problemen te ontwikkelen. Ook zijn de risico’s in stedelijke gebieden hoger dan op het plattenland.

De pandemie

Het is goed mogelijk dat dat Covid-19 en de daarbij horende maatregelen de gezondheid, leefstijl en welzijn van de deelnemende aan het onderzoek beïnvloed. Er lijkt namelijk volgens het RIVM een samenhang te zijn. Eerder melden wij dat onder jongeren
in Engeland hetzelfde speelt. Kinderen ontwikkelen daar paniekaanvallen en er is nog nooit zovaak anti-depressiva voorgeschreven als nu. Het RIVM doet op dit moment nog verdere analyses naar deze gegevens en verwacht dit binnenkort te publiceren.

Bron: RIVM.nl