De Tweede Kamer heeft dinsdag ingestemd met een nieuwe verlenging van de coronawet. De gehele oppositie was tegen, maar de vier coalitiepartijen stemden voor. Daarmee is de eerste stap gezet om de ‘tijdelijke’ spoedwet voor de vijfde keer te verlengen.

Op 1 december 2020 ging de Tijdelijke Wet Maatregelen Covid-19 in, waarmee het kabinet coronamaatregelen kan instellen, zoals de afstandsregel, mondkapjesplicht en avondklok. De wet kwam destijds ter vervanging van de noodverordeningen waarin de beperkingen sinds het begin van de pandemie juridisch werden geregeld.

Sinds de invoering is de noodwet vier keer met drie maanden verlengd. De vorige termijn liep eigenlijk al op 1 maart af, maar het parlement hoeft pas achteraf in te stemmen met verlenging. Dat hebben VVD, D66, CDA en ChristenUnie dinsdag per meerderheid gedaan, nu is het aan de Eerste Kamer om de verlenging definitief goed te keuren (of niet).

Kabinet houdt vast aan coronawet

Ondanks dat er momenteel geen beperkingen meer gelden wil het kabinet vasthouden aan de spoedwet. Als het virus later opnieuw hevig opleeft, bijvoorbeeld door een nieuwe, besmettelijkere variant, wil de regering snel kunnen ingrijpen met behulp van de ‘gereedschappen’ uit de coronawet.

Alle zestien oppositiepartijen stemden tegen de vijfde verlenging van de ‘tijdelijke’ wet. Ze vragen zich sterk af of de coronawet in huidige vorm nog wel nut heeft. “We mogen niet wennen aan de forse inperkingen van grondrechten”, laat GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld weten op Twitter.


Wat doet de Eerste Kamer?

Of de verlenging doorgevoerd zal worden is nog maar de vraag. Ook de Eerste Kamer moet akkoord gaan en daar hebben VVD, D66, CDA en ChristenUnie – in tegenstelling tot in de Tweede Kamer – geen meerderheid. De coalitie moet op zoek naar zeker zes voorstanders in de oppositie. Het is niet bekend wanneer de senaat over het voorstel zal stemmen.

Bron: HartvanNederland.nl