Het was een prachtig afscheidsconcert in dorpshuis De Sprong in Ooij op 17oktober. Met een staande ovatie van het publiek, zo’n 150 man. Maar de nasleep is minder leuk, zegt Theo Jansen van het Groesbeekse koor De Kèls (de kerels). Inmiddels blijken er twintig mensen (zangers en toeschouwers) besmet te zijn met corona.

,,Maar”, zo zegt Jansen, ,,iedereen was gevaccineerd, hoor. We hebben drie man bij de ingang gehad om dat te controleren. Koorleden en bezoekers moesten hun QR-code op mobieltje of op papier laten zien. Laten we het van de positieve kant zien: je kunt dus besmet raken ook als je gevaccineerd bent, maar het gaat in alle gevallen om milde klachten. Ikzelf ben bijvoorbeeld besmet: loop wat te snotteren. Niemand hoefde opgenomen te worden.”

GGD: laat je testen

De GGD – ‘we houden de zaak in de gaten’ – roept alle mensen die aanwezig waren bij het afscheidsconcert op om zich, ook bij milde klachten, te laten testen. Een afspraak maken kan via het landelijk afspraken nummer 0800-1202. Het dichtstbijzijnde testcentrum zit in Nijmegen aan de Biezen 1.

Overigens zijn ook supporters van De Treffers besmet geraakt, die samen met een bus naar een uitwedstrijd van de Groesbeekse voetbalclub gingen. Het betrof jubilarissen waarvoor een speciale bus klaarstond voor de uitwedstrijd tegen TEC in Tiel (Treffers won met 4-0) op 17 oktober. Om hoeveel besmettingen het hier gaat, weet de GGD (nog) niet. 

Nog een afscheidsconcert

Het Groesbeekse koor De Kèls geeft nog een afscheidsconcert, op 11 december in De Mallemolen in Groesbeek. ,,We zouden al in 2019 stoppen en twee afscheidsconcerten geven”, zegt Jansen. ,,Onze leden raken op leeftijd, vandaar. Maar dat kon toen door corona niet doorgaan.

,,Of het afscheidsconcert op 11 december kan doorgaan, weten we niet. We hebben de kaartverkoop (die zou maandagochtend beginnen, red.) maar even opgeschort, want je hoort dat de corona links en rechts de kop weer opsteekt. Eerst maar de persconferentie van Rutte en De Jong van 2 november afwachten. Kijken of er nieuwe maatregelen komen.”

Bron: Gelderlander.nl