• Het bereiken van groepsimmuniteit is “geen mogelijkheid” met de Delta-variant, zei Andrew Pollard.
  • Dat komt omdat de variant nog steeds kan worden overgedragen door gevaccineerde mensen, zei hij.
  • “We hebben niets dat die overdracht kan stoppen,” zei hij.

De Delta-variant heeft de kans voor het bereiken van groepsimmuniteit veranderd, dat vertelde de ontwikkelaar van het Oxford/AstraZeneca-vaccin.

In een toespraak op een Britse parlementaire vergadering op dinsdag zei Andrew Pollard, een professor in pediatrische infecties en immuniteit aan de Universiteit van Oxford, dat het bereiken van groepsimmuniteit “geen mogelijkheid” is nu de Delta-variant circuleert.

“We weten heel duidelijk met coronavirus dat deze huidige variant, de Delta-variant, nog steeds mensen zal besmetten die gevaccineerd zijn, en dat betekent dat iedereen die nog steeds ongevaccineerd is, op een gegeven moment met het virus in aanraking zal komen,” zei Pollard.

Hij zei dat het onwaarschijnlijk is dat groepsimmuniteit ooit zal worden bereikt, en zei dat de volgende variant van het nieuwe coronavirus “misschien zelfs beter zal zijn in het overbrengen in gevaccineerde populaties”.

Gevaccineerde mensen kunnen nog steeds de Delta-variant krijgen, zij het als een milder geval

Sommige deskundigen hadden gehoopt dat met COVID-19 groepsimmuniteit zou kunnen worden bereikt, zoals het geval was met mazelen, dat ook zeer besmettelijk is.

Veel landen hebben groepsimmuniteit bereikt voor mazelen door 95% van de bevolking ertegen te vaccineren, zoals de VS, waar endemische transmissie eindigde in 2000. Dat komt omdat iemand die eenmaal tegen mazelen is ingeënt, het virus niet meer kan overdragen.

Met COVID-19 vervullen vaccins nog steeds hun primaire rol: beschermen tegen ernstige ziekte. Volgens de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention hebben gevaccineerde mensen die de Delta-variant oplopen, 25 keer minder kans op een ernstig geval of overlijden. De overgrote meerderheid die de ziekte toch oploopt, heeft milde of geen symptomen.

Maar er zijn steeds meer aanwijzingen dat volledig gevaccineerde mensen met de Delta-variant het virus toch kunnen overdragen.

“We hebben niets dat die overdracht op andere mensen tegenhoudt,” zei Pollard.

Israël is hier een goed voorbeeld van: Het aantal COVID-19-gevallen daalde in het land nadat ongeveer 80% van de volwassenen was gevaccineerd – waardoor sommigen hoopten dat het land groepsimmuniteit had bereikt – maar de Delta-variant heeft sindsdien opnieuw voor een golf van gevallen gezorgd.

Bron: Businessinsider.com (Vertaald naar Nederlands)