Het draagvlak voor verplichte toegangstesten wordt rap minder. Zo gaan de bioscopen niet open als het kabinet dinsdag bekendmaakt dat ze alleen bezoekers mogen binnenlaten die negatief getest zijn op corona. 

,,Als dat moet, blijven we dicht’’, zegt directeur Gulian Nolthenius van de NVBF, de belangenorganisatie van bioscopen en filmhuizen. Bij Pathé Bioscopen, met zalen in onder meer Ede, Arnhem en Nijmegen, willen ze niet op de zaken vooruitlopen, maar het Nijmeegse filmhuis LUX volgt de landelijke lijn. 

,,Wij gaan dan niet open’’, zegt woordvoerder Michelle Peters. ,,We willen dat cultuur laagdrempelig blijft, voor iedereen beschikbaar blijft. En we hebben bewezen dat we heel goede coronaprotocollen hebben.’’

Geen coronabrandhaard

Volgens Nolthenius is er bij de bioscopen nog geen enkele coronabrandhaard gevonden. ,,En met zo’n test werp je een enorme drempel op, ook als deze gratis is. Als je een dag voor je bioscoopbezoek vanuit Zevenaar naar Arnhem moet om je te laten testen, om maar wat te noemen, zullen veel mensen afhaken.’’ 

Eerder gaven onder meer ook al het Arnhemse Openluchtmuseum, de Museumvereniging, Ouwehands Dierenpark in Rhenen en De Spelerij & Uitvinderij in Dieren aan het toegang met testen niet te zien zitten omdat het voor mensen te veel moeite is. 

Zij vallen onder de ‘doorstroomlocaties’, die mogelijk vanaf 18 mei open kunnen. Ook het overgrote deel van de horecaondernemers is niet bereid om testbewijzen als voorwaarde voor toegang in te zetten, blijkt uit een enquête onder leden van de Koninklijke Horecabond.

Het kabinet, dat dinsdagavond weer een persconferentie houdt over de versoepeling van de coronamaatregelen, maakt pas komende maandag definitief bekend of ‘stap 2′ van het openingsplan wordt gezet. Pas als de daling van het aantal dagelijkse ziekenhuisopnames doorzet, hakt het kabinet de knoop door over ook onder meer ruimere openingstijden voor de horeca.

Verplicht testen

Onder de versoepelingen in ‘stap 2’ valt ook het heropenen van accommodaties voor kunst en cultuur, zoals bioscopen en bibliotheken. Maar dat moet wel onder voorwaarden. Welke precies, daarover is nog geen duidelijkheid, maar eerder is door het kabinet al aangegeven dat verplicht testen een optie is. 

Het kabinet trok eerder nog bijna een miljard uit om ‘toegang voor testen’ mogelijk te maken en vorige week werd een wetsvoorstel aangenomen waarmee organisaties een testbewijs mogen vragen als extra toegangsbewijs voor bijvoorbeeld sportwedstrijden, musea en theaters. 

De bibliotheken mogen mogelijk onder voorwaarden ook deze maand nog open. Bij de bibliotheek in Arnhem zijn ze benieuwd wat deze worden. ,,Als we met testbewijzen moeten werken, regelen we dat’’, stelt woordvoerder Mandy Vinkenvleugel. Maar ook bij de bibliotheek is vorig jaar al het bewijs geleverd dat ze met goede coronaprotocollen veilig open kunnen, stelt ze.

Bron: Gelderlander.nl