De regelgevende instanties van de Europese Unie waarschuwden dat frequente herhalingsinjecties van Covid-19 de immuunrespons nadelig kunnen beïnvloeden en wellicht niet haalbaar zijn.

Herhaalde boosterdoses om de vier maanden zouden uiteindelijk de immuunrespons kunnen verzwakken en mensen kunnen vermoeien, aldus het Europees Geneesmiddelenbureau. In plaats daarvan moeten landen meer tijd laten tussen boosters en ze koppelen aan het begin van het najaar seizoen op elk halfrond, volgens de richtlijn die in griepvaccinatiestrategieën is vastgelegd, aldus het agentschap.

Het advies komt er nu sommige landen de mogelijkheid overwegen om mensen een tweede prik te geven in een poging om verdere bescherming te bieden tegen de toenemende omicron-infecties. Eerder deze maand werd Israël het eerste land dat een tweede of vierde vaccinatie begon te geven aan 60-plussers. Het Verenigd Koninkrijk heeft gezegd dat boosters een goede bescherming bieden en dat er op dit moment geen behoefte is aan een tweede boostershot, maar zal de gegevens opnieuw bekijken naarmate deze zich ontwikkelen.

Boosters “kunnen één keer worden toegediend, of misschien twee keer, maar het is niet iets waarvan we denken dat het voortdurend moet worden herhaald,” zei Marco Cavaleri, het EMA-hoofd biologische gezondheidsbedreigingen en vaccinatiestrategie, dinsdag op een persbriefing. “We moeten nadenken over hoe we de overgang kunnen maken van de huidige pandemische setting naar een meer endemische setting.”

De EU-regelgever zei tijdens de briefing ook dat orale en intraveneuze antivirale middelen, zoals Paxlovid en Remdesivir, hun werkzaamheid tegen omicron behouden. Het agentschap zei dat april het snelste tijdstip is waarop het een nieuw vaccin tegen een specifieke variant kan toelaten, aangezien het proces ongeveer drie tot vier maanden in beslag neemt. Enkele van ‘s werelds grootste vaccinproducenten hebben gezegd dat zij vaccins willen produceren die tegen nieuwe varianten kunnen werken.

Bron: Bloomberg.com (vertaald naar Nederlands)