Vanaf 1 juli worden de ventilatieregels voor de horeca minder streng. Onbegrijpelijk in deze coronatijd, zegt Binnenklimaat Nederland, dat samen met Koninklijke Horeca Nederland al eerder aan de bel trok hierover vorig jaar in oktober. ‘De eisen worden vijf keer minder’, zegt directeur van Binnenklimaat Nederland Remi Hompe.

De nieuwe richtlijn voor horeca is veel soepeler dan voorheen. ‘De overheid heeft besloten dat ze alles willen standaardiseren. Dat betekent verwijzen naar het Bouwbesluit. Dat heeft de consequenties dat de ventilatie-eisen minder worden in de horeca. Dat komt omdat de richtlijn nog was gebaseerd op toen er nog mocht worden gerookt in de horeca.’

Vijf keer minder

De eisen voor ventilatie in horeca worden vijf keer minder. ‘Dat betekent dat de lucht vijf keer minder wordt ververst in de horecazaak. Wij hebben aangegeven dat als dat gebeurt, dat een risicostijging is voor besmettingen met corona.’ Los van corona is goede ventilatie binnen essentieel zegt Hompe. ‘Je zit negentig procent van de tijd binnen. De horeca is voor corona ook wel een risico-omgeving.’

Binnenklimaat Nederland heeft samen met Koninklijke Horeca Nederland gesprekken gevoerd met politici. Die waren van mening dat de eisen naar beneden konden worden bijgesteld. ‘Er werd ook nog een motie ingediend, maar die heeft het helaas niet gehaald.’

Koninklijke Horeca Nederland

De nieuwe Alcoholwet zorgt voor verbazing bij Koninklijke Horeca Nederland, als het gaat om de ventilatieregels. Ze schreven vorig jaar in oktober een brief samen met Binnenklimaat Nederland aan de Kamercommissie, omdat de regels die nu zullen ingaan, kunnen zorgen voor minder ventilatie in nieuwe zaken. Iets wat met de huidige coronacrisis en de versoepelingen niet kan samengaan, volgens hen. ‘Er is helemaal niets gebeurd met onze input. De meeste ondernemers hebben de afgelopen jaren meer geïnvesteerd dan zelfs nodig was om het aantrekkelijk en veilig te houden binnen’, zegt Robèr Willemsen, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland.

Bron: BNR.nl