Vanwege de lockdown is griep al anderhalf jaar zo goed als afwezig. „In de jaren ervoor was het soms al zwaar voor de zorg als het een heftig griepseizoen was. We gaan oplevingen zien van het coronavirus als de seizoensinvloed verandert en men weer naar binnen gaat. Maar daarbovenop gaat een griepgolf komen.”

Met griepvirussen waarmee we twee jaar niet te maken hebben gehad. „Je ziet dan het effect van een oscillatie, dat er een bepaalde griepimmuniteit in de bevolking weg is. Je kunt dan een rebound krijgen, bovenop de corona-uitbraken die lokaal flink huis kunnen houden.”

Extra griepvaccins

Staatssecretaris Blokhuis (Volksgezondheid) heeft voor komend najaar extra griepvaccins besteld. Vorig jaar was er zo’n run op, dat 4,2 miljoen doses amper voldoende waren. Voor komende winter zijn bijna 4,8 miljoen griepprikken besteld.

Een griepgolf is een van de effecten die deskundigen verwachten voor de fase waarin de corona-epidemie overgaat in de ’endemische’ fase, waarin corona een min of meer hanteerbaar onderdeel wordt van ons leven. Verdwijnen zal het virus volgens de kenners niet.

De griepgolf en de verwachte lokale uitbraken zullen zorgen voor een extra belasting van de zorg. Die zal sowieso minstens een jaar nodig hebben om de 140.000 operaties in te halen die door corona waren uitgesteld.

Langere termijn

Het kabinet komt over twee weken met een schets voor de langere termijn, al is het maar omdat de tijdelijke wet op 1 september afloopt die de beperkende maatregelen mogelijk maakt. Veel van de huidige maatregelen, zoals de quarantaineplicht en de anderhalve meter, zullen in de ’ververste’ wet in de gereedschapskist blijven. Het kabinet gaat ervan uit dat de epidemische fase van corona tot eind augustus duurt, dat van september tot en met december een overgangsfase komt en dat vanaf januari de endemische fase aanbreekt.

Rondom die schets zijn grote onzekerheden. Zo is niet bekend hoelang de vaccins werken en hoe het coronavirus zal muteren. Het gevaar voor mutanten waarop vaccins geen vat hebben, is niet geweken.

Bron: Telegraaf.nl