Waarom feesten wij thuis verder als de horeca op slot gaat en waarom doen wij dat mondkapje niet op? Omdat wij niet bang genoeg zijn, stelt hoogleraar klinische psychologie Jan Derksen in het AD. Hij vindt dat wij angst moeten zaaien. “Dat klinkt heel naar, maar dat is wat er nu ontbreekt.”

In het begin van de coronacrisis waren wij wel bang genoeg. Toen zagen wij Italiaanse taferelen en waren wij bang voor wat er kwam. Maar dat is nu niet meer, stelt Derksen. “Jongeren zijn gaan denken: mwah, loopt zo’n vaart niet.”

‘Famke Louise moet angst gaan zaaien’

De hoogleraar wil onder meer foto’s van kapotte longen laten zien om daarmee een gevoel van urgentie terug te krijgen. Hij noemt het eerder naïef dan stoer dan Nederlanders zich niet goed aan de maatregelen houden.

Derksen pleit ook voor duidelijkere regels. Ook zouden influencers meer betrokken moeten worden bij campagnes. “Famke Louise moet dus angst gaan zaaien.”

‘Je kan beter gewoon verstandig zijn’

Volgens D66-Kamerlid Jan Paternotte is angst een slechte raadgever. “Het is niet voor niets een spreekwoord”, zegt hij in Goedemorgen Nederland. “Je kan beter gewoon verstandig zijn. Maar volgens mij gaat het hartstikke goed met mensen bewust maken, kijk maar naar ic-arts Diederik Gommers die nu op Instagram zit en een soort cultheld aan worden is. Ook worden er steeds meer mondkapjes in de supermarkt gedragen.”

Columnist Roos Schlikker ziet ook dat het beter gaat met de bewustwording maar hoort ook veel geluiden dat mensen het coronavirus een hoax noemen of maar een griepje. “Ook van mensen van wie ik dat nu eigelijk niet verwacht. Voor de ‘het is maar een griepje-‘zeggers zou dit pleidooi misschien kunnen helpen. Je wil ook geen angst zaaien, maar de realiteit onder ogen zien is altijd een goed idee.”

Bron: AD.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in