NIJMEGEN – Een aantal verzorgingshuizen in Nijmegen en omgeving heeft opnieuw te maken met coronabesmettingen. Bij het Nijmeegse verzorgingshuis Huize Rosa zijn inmiddels drie gevaccineerde ouderen aan het virus overleden.

Nadat alle ouderen in het voorjaar waren gevaccineerd, leek het gevaar grotendeels geweken. Maandenlang waren er geen besmettingen, tot de opleving van het virus half juli. Toen nam ook de besmettelijkere deltavariant in ons land snel toe. Sinds die tijd ziet de GGD Gelderland-Zuid langzaamaan meer besmettingen en clusters bij verzorgingshuizen; op dit moment is er sprake van zeven clusters.

In Huize Rosa in de Nijmeegse wijk Heseveld is een uitbraak op een psycho-geriatrische afdeling. Er zijn dertien besmettingen. Sommigen hadden nauwelijks symptomen of knapten weer op, toch overleden er drie bewoners.

Geschrokken

Het bestuur van het verzorgingshuis is behoorlijk geschrokken. ,,Je denkt dat je redelijk veilig bent omdat alle bewoners gevaccineerd zijn, maar ze kunnen nog steeds behoorlijk ziek worden en overlijden. Heftig voor alle betrokkenen”, aldus bestuurster Jannette Booij.

De besmette afdeling is nu in isolatie, hier gelden extra hygiënemaatregelen. Het is de eerste uitbraak voor het verzorgingshuis, dat het virus tot nu toe steeds buiten de deur heeft weten te houden. Booij benadrukt dat de richtlijnen van het RIVM steeds goed zijn nagevolgd. 

Mild

Ook De Waalboog heeft weer te maken met het virus. Op de locatie Nijevelt aan de Heyendaalseweg in Nijmegen zijn zeven besmettingen geconstateerd. In de meeste gevallen is het ziekteverloop redelijk mild, zegt Waalboog-manager Hendrik van der Wijk. ,,Maar toch kun je er nog goed ziek van zijn. Ook een paar gevaccineerde medewerkers waren besmet en die hadden het aardig te pakken. Het laat zien dat het goed is om voorzichtig te blijven, we zijn er nog niet vanaf.”

Op de locatie zijn extra maatregelen getroffen, vertelt Van der Wijk. Zo dragen bezoekers en personeel een mondkapje en worden de besmette bewoners in isolatie verpleegd. Ook wordt er laagdrempelig en veel getest. ,,Bij de geringste klachten testen we. We willen dit in de kiem smoren.” 

Deltavariant

De besmettingen van gevaccineerde bewoners en personeel hangt mogelijk samen met de besmettelijker deltavariant. 97 procent van alle besmettingen in Nederland is inmiddels aan deze variant toe te schrijven. Virologen waarschuwden vorige maand al dat deze variant door het vaccin ‘heen kan breken’. Gevaccineerden worden zelf meestal minder ziek, of kunnen zonder symptomen zijn, maar kunnen anderen wel besmetten.

Bron: Gelderlander.nl