De Wereldgezondheidsorganisatie waarschuwt dat de corona pandemie de “vroege stadia van een derde golf” is ingegaan nu – de zich snel verspreidende Delta-variant van het virus – een piek in het aantal gevallen veroorzaakt, waardoor de vooruitgang die met vaccins is geboekt, teniet wordt gedaan.
Het aantal besmettingen wereldwijd is al vier weken op rij gestegen nu de Delta-variant in 111 landen aanwezig is, en het aantal sterfgevallen stijgt weer na 10 weken van daling, zei WHO-directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus op woensdag. In zijn toespraak tot het noodcomité van de WHO voor Covid-19 zei hij dat de Delta-variant wordt aangewakkerd door de toegenomen sociale vermenging en het inconsequente gebruik van volksgezondheidsmaatregelen.

Het virus heeft volgens de WHO wereldwijd aan meer dan vier miljoen mensen het leven gekost en Ghebreyesus verwacht dat de Delta-variant wereldwijd de dominante stam zal worden, als dat al niet het geval is. Rusland meldde woensdag een recordaantal van 786 doden door Covid-19, en in het Verenigd Koninkrijk is het aantal nieuwe infecties in zes maanden niet zo hoog geweest. In Indonesië, waar het aantal gevallen de afgelopen maand bijna is verzevenvoudigd, helpen de bewoners naar verluidt de doodgravers met het bijhouden van de bijna 1.000 dagelijkse

“Toen de toenemende vaccinatiegraad in Europa en Noord-Amerika effect begon te sorteren, we zagen een aanhoudende daling van het aantal gevallen en sterfgevallen,” zei Ghebreyesus. “Helaas zijn deze trends nu omgekeerd en bevinden we ons in het beginstadium van een derde golf.

Ghebreyesus betreurde dat het gebrek aan toegang tot vaccins het grootste deel van de wereldbevolking vatbaar heeft gemaakt voor infectie en “overgeleverd aan de genade van het virus”. Hoewel sommige landen met ruime vaccinvoorraden de sociaal-democratische beperkingen hebben opgeheven en hun samenlevingen weer hebben opengesteld, hebben veel landen geen enkele Covid-19 prik gekregen, voegde hij eraan toe. De meeste hebben er niet genoeg.

“We blijven een schokkende ongelijkheid zien in de wereldwijde distributie van vaccins en ongelijke toegang tot levensreddende middelen,” zei Ghebreyesus. “Deze ongelijkheid heeft een pandemie met twee gezichten gecreëerd.”

De schaal van het COVAX-initiatief voor de distributie van vaccins blijft veel te klein, met iets meer dan 100 miljoen verzonden doses, zei Ghebreyesus. Om de doelstelling van de WHO te halen om tegen september ten minste 10% van de bevolking van elk land te vaccineren, 40% tegen eind 2021 en 70% tegen medio 2022, heeft de wereld 11 miljard doses nodig. De G7-landen hebben toegezegd het komende jaar samen een miljard doses te doneren, maar de WHO-chef zei dat “veel meer nodig is, veel sneller”.

De WHO onderzoekt de mogelijkheden om het internationale vaccinatiebewijs, de ICVP of “gele kaart”, te digitaliseren. Het doel is “een geharmoniseerde aanpak voor het registreren van de vaccinatiestatus te ondersteunen”.

Ghebreyesus vertelde verslaggevers eerder deze week dat het gevaarlijk is voor rijke landen om te denken dat Covid-19 niet langer hun probleem is als ze hoge vaccinatiepercentages bereiken, en zei dat een dergelijke kortzichtigheid “het gijzeldrama door het virus” zal verlengen.

Bron: RT.com (Vertaald naar Nederlands)