Met het stijgen van de vaccinatiegraad tegen Covid-19 neemt ook het aantal opnames van coronapatiënten op de verpleegafdeling en de ic flink af. Wie zijn dan de mensen die nog 104 ic-bedden en 102 ’gewone’ bedden bezet houden in de ziekenhuizen door het coronavirus?

Met het stijgen van de vaccinatiegraad tegen Covid-19 neemt ook het aantal opnames van coronapatiënten op de verpleegafdeling en de ic flink af. Wie zijn dan de mensen die nog 104 ic-bedden en 102 ’gewone’ bedden bezet houden in de ziekenhuizen door het coronavirus?

Welke leeftijdsgroep belandt nu nog het meest in het ziekenhuis?

Uit de jongste cijfers van het RIVM en de stichting Nationale Intensive Care Evaluatie (NICE) komt naar voren dat het nog altijd de ouderen tussen de 80 en 89 zijn die met corona worden opgenomen, gevolgd door de groep 60-69-jarigen.

„Het blijven de meest kwetsbaren die – vaak met onderliggend lijden – als coronapatiënt worden opgenomen. Maar zonder de maatregelen en de vaccinaties zou dat met honderden hoger liggen, zoals bij de eerste golf”, zegt een woordvoerder van het RIVM. „Het zijn dus relatief weinig jongeren, omdat die niet heel erg ziek worden van corona.”

Ouderen kunnen opnieuw met corona besmet worden omdat ze vroeg dit jaar zijn gevaccineerd, ze een zwakker afweersysteem hebben en hierdoor minder antistoffen aanmaken.

En hoe is de man-vrouwverhouding?

Uit cijfers van de stichting NICE blijkt dat de verhouding op de ic 70% man is en 30% vrouw. Vrouwen hebben de ziekte ook vaker overleefd op de ic: 75% tegenover 69% van de mannen. Op de verpleegafdelingen is de man-vrouwverhouding nagenoeg gelijk.

Van wat voor onderliggend lijden is sprake?

De meeste mensen die met corona op de ic terechtkomen, hebben diabetes en een gemiddeld BMI van 29, wat (zwaar) overgewicht betekent. Daarnaast hebben veel coronapatiënten op de ic ook de longziekte COPD, nierfalen, hartproblemen of een ziekte die een verzwakt immuunsysteem veroorzaakt.

Er worden weer meer mensen positief getest, komen die ook in het ziekenhuis?

Nee, het gros wordt niet zo ziek dat ze naar het ziekenhuis moeten. De ’positieven’ zijn ook meestal nog niet gevaccineerde jongeren, die dus wel afstand moeten houden van de ouderen tijdens de besmettelijkheid. Het zijn vooral de ’studentensteden’ waar veel positieven zijn.

Alleen de situatie in de veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid wordt als ernstig bestempeld omdat daar naast veel positieve testen ook verhoudingsgewijs weer meer patiënten in het ziekenhuis terechtkomen. De meeste besmettingen vinden thuis plaats, via bezoek thuis, op school, de kinderopvang, in de horeca, bij kappers, bij ov-personeel en door (vakantie)reizen. Medisch personeel test bijna nooit meer positief: slechts 1,3% afgelopen week (RIVM/NICE).

Update: Inmiddels is de IC bezetting gedaald naar 86 op (datum van plaatsen van dit artikel: 16:12 09-07-2021)

Bron: Telegraaf.nl