Komt het einde van de derde golf eerder dan gedacht in zicht? Volgens bronnen binnen het Outbreak Management Team wordt de piek op de ic’s al half april bereikt, waar RIVM-baas Jaap van Dissel zo’n twee weken geleden nog op begin mei gerekend had. Maar bij de ziekenhuizen snappen ze niets van die bijgestelde prognose.

Naar verwachting liggen er half april 800 coronapatiënten, terwijl Van Dissel eerder ongeveer 1300 verwachtte. Het absolute maximumaantal dat er in het slechtste scenario zou kunnen liggen, is volgens een nieuwe doorrekening van het RIVM ook aanzienlijk afgenomen: van 3000 naar 1400.

’Verwarrend’

Ziekenhuizen herkennen zich daar echter niet in, zegt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. Hij vindt de wisselende voorspellingen ’verwarrend’. „Het maximumaantal van 1400 dat aangehouden wordt, is nog steeds te hoog. Daar is geen aanwijzing voor en we kunnen er als ziekenhuizen niets mee. We hanteren onze eigen modellen.”

Op basis daarvan verwacht Kuipers de piek in de ziekenhuizen onveranderd rond eind april-begin mei. „Ik snap niet dat die verwachtingen zo snel door het RIVM bijgesteld worden, terwijl er in feite weinig veranderd is in de situatie. Op dit moment is de vaccinatiegraad nog wat te laag en het weer vrij stabiel, we zien de aantallen patiënten ook vrij constant toenemen. Pas tegen mei zal dat naar verwachting echt veranderd zijn. Dan zullen er in totaal misschien zo’n 2800 coronapatiënten liggen, maar dan komt de bezetting op de ic bij lange na niet in de buurt van die 1400. Ziekenhuizen zullen het nog drukker krijgen, maar kunnen het aan.”

Prognoses

Het RIVM wil niet specifiek reageren op de getallen. Volgens een woordvoerder zijn de prognoses logischerwijs voortdurend aan verandering onderhevig. „Hoe dichter je bij een bepaalde datum komt, hoe meer gegevens je hebt.”

Bron: Dvhn.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in