De Europese Unie stuurt aan op een boosterprik binnen negen maanden om de coronapas vanaf 1 februari nog geldig te laten zijn.

Volgens demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) zijn hij en zijn collega-ministers van andere lidstaten het daar dinsdag in Brussel over eens geworden. Het besluit moet de komende dagen alleen nog formeel worden aangenomen.

De Europese Commissie had eerder 10 januari als datum voorgesteld. Nederland en de andere EU-landen krijgen nu drie weken langer de tijd om zoveel mogelijk mensen een boosterprik aan te bieden.

De Jonge zegt dat EU-landen de coronacrisis alleen gezamenlijk onder controle kunnen krijgen. Dat wordt bemoeilijkt wanneer lidstaten individueel maatregelen treffen om vrij reizen binnen de EU te bemoeilijken. Landen gaan zelf over de coronamaatregelen die ze binnen hun eigen grenzen nemen, benadrukte De Jonge.

De demissionaire minister sprak zich in Brussel ook uit voor een verplichte PCR-test voor reizigers die van buiten de EU naar een EU-land komen. Dat zou dan dus ook moeten gelden voor mensen die volledig tegen COVID-19 gevaccineerd zijn.

Volgens De Jonge krijgt hij van andere lidstaten geen kritiek op de langzaam op gang komende boostercampagne in Nederland. Hij stelde dat er voldoende doses op voorraad zijn om alle Nederlanders twee keer een boosterprik te kunnen geven.

Bron: NU.nl