Het demissionaire kabinet wil de coronapas ook gaan invoeren in de zorg. Uiteindelijk is het aan de zorginstellingen zelf om te bepalen of zij het personeel en de bezoekers vragen naar een QR-code. De zorg is echter tegen het invoeren van deze maatregel.

“Een coronapas gaat de uitstroom van personeel vergroten en gaat mensen demotiveren. Dit gaat leiden tot nog grotere tekorten”, zegt Peter Langenbach, bestuurder van het Maasstad Ziekenhuis, in Goedemorgen Nederland op NPO1. “Het is ook niet zo dat er in ziekenhuizen veel besmettingen zijn. Er wordt veilig gewerkt en wij hanteren de maatregelen goed. Er is geen coronapas nodig om dat te blijven doen.”

‘Tekorten zijn al gigantisch’

“Het lijkt mij geen goed idee”, doelt SP-partijleider Lilian Marijnissen op het invoeren van de coronapas in de zorg. De vraag is echter of het niet onverantwoord is om zonder QR-code te werk te gaan. In ziekenhuizen werkt het personeel immers met kwetsbaren. “Maar in het begin van de coronacrisis werd het zorgpersoneel het veld ingestuurd zonder enige vorm van fatsoenlijke bescherming.”

Marijnissen is voorstander van vaccineren, maar stipt wel aan dat iedereen vrij is om daar zelf een keuze in te maken. En dat geldt ook voor zorgverleners. “De tekorten zijn al gigantisch en op deze manier worden die alleen maar groter”, aldus de politicus.

‘Gevaarlijk’

Het Outbreak Management Team had in een eigen statement al aangegeven dat het invoeren van de coronapas in de zorg weinig winst zal opleveren. “Maar dan kan in principe een ongevaccineerd iemand aan een bed staan?”, vraagt journalist en mediadeskundige Mark Koster zich af. “Dat is toch gevaarlijk?”

De vaccinatiegraad onder zorgverleners ligt erg hoog, meldt Marijnissen nog. “Ik vraag mij dus af dit nu allemaal nodig is. We hebben juist meer zorgpersoneel nodig.”

Bron: WNL.nl