Zeker 130.000 huishoudens in Engeland zijn in het het eerste jaar van de coronacrisis dakloos geworden, ondanks het verbod op huisuitzettingen dat de Britse regering had afgekondigd na de uitbraak van de coronapandemie. Dat meldt de Britse zondagskrant Observer op basis van cijfers van de overheid over het aantal daklozen.

Polly Neate van de hulporganisatie voor daklozen Shelter zegt tegen de Observer dat het verbod op huisuitzettingen, waaraan nu een eind is gekomen, veel mensen heeft beschermd tegen het dakloos worden. Toch is een grote groep op straat komen te staan. “Dat waren voornamelijk mensen die huiselijk geweld ontvluchtten of huishoudens die door familie of vrienden werden gevraagd te vertrekken”, aldus Neate.

Shelter vreest dat het aantal daklozen zal toenemen, nu er niet langer een verbod op huisuitzettingen is. De organisatie houdt er rekening mee dat lokale overheden meer verzoeken om hulp gaan krijgen van mensen die hun huis zijn uitgezet.

Een regeringswoordvoerder noemde de cijfers van de Observer over het aantal mensen dat tijdens de coronacrisis dakloos is geworden “speculatief”. Hij zei dat tal van inspanningen worden geleverd om huurders te beschermen en mensen te helpen die het risico lopen dakloos te worden. De woordvoerder stelde dat daarvoor in 2021 750 miljoen pond (873 miljoen euro) beschikbaar is. (ANP) 

Bron: Trouw.nl