De door Covid-19 veroorzaakte verstoring van de gezondheidszorg kan volgens een nieuw VN-rapport hebben geleid tot naar schatting 239.000 sterfgevallen van moeders en kinderen in Zuid-Azië.

Het concentreert zich op Afghanistan, Nepal, Bangladesh, India, Pakistan en Sri Lanka, waar ongeveer 1,8 miljard mensen wonen.Uit het rapport bleek dat vrouwen, kinderen en adolescenten het zwaarst werden getroffen.

Zuid-Azië heeft tot dusver bijna 13 miljoen gevallen van Covid en meer dan 186.000 doden gemeld.

Veel landen, waaronder die in Zuid-Azië, reageerden op de pandemie met strenge lockdowns. Terwijl ziekenhuizen, apotheken en kruideniers open bleven, werd bijna al het andere gesloten.

Het rapport – Directe en indirecte effecten van Covid-19 pandemie en respons in Zuid-Azië – onderzoekt het effect van deze overheidsstrategieën op de gezondheidszorg, sociale diensten, inclusief scholen, en de economie.

Het schat dat er in deze zes landen 228.000 extra sterfgevallen zijn onder kinderen onder de vijf jaar als gevolg van het stopzetten van cruciale diensten, variërend van voedingsvoordelen tot immunisatie.

Het zegt dat het aantal kinderen dat wordt behandeld voor ernstige ondervoeding met meer dan 80% is gedaald in Bangladesh en Nepal, en de immunisatie onder kinderen met respectievelijk 35% en 65% in India en Pakistan.

Het rapport zegt ook dat de kindersterfte in India het hoogst is gestegen in 2020 – gestegen met 15,4% – gevolgd door Bangladesh met 13%. Sri Lanka zag de sterkste toename van moedersterfte – 21,5%, gevolgd door Pakistan met 21,3%.

Het schat ook dat er ongeveer 3,5 miljoen extra ongewenste zwangerschappen zijn geweest, waaronder 400.000 onder tieners, als gevolg van slechte of geen toegang tot anticonceptie.

Het volledige effect van de pandemie – en de daaropvolgende lockdowns – begint net duidelijk te worden nu landen de balans opmaken van hun volksgezondheids- en onderwijsprogramma’s.

Deskundigen in India vrezen nu al dat de ondervoeding in het hele land aanzienlijk erger zal zijn als de gegevens de komende maanden binnenstromen.

Sommige landen in Zuid-Azië, zoals India, kampen nog steeds met een golf van infecties. Terwijl de landelijke lockdown in juni vorig jaar eindigde, hebben verschillende staten en districten hun toevlucht genomen tot intermitterende lockdowns om de verspreiding van het virus te stoppen.

De onderbreking van de gezondheidsdiensten had ook gevolgen voor mensen die aan andere ziekten leden – het rapport voorspelt 5943 extra sterfgevallen in de hele regio onder adolescenten die niet behandeld konden worden voor tuberculose, malaria, tyfus en hiv / aids.

Bron: BBC.com (vertaald)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in