Engeland – Het aantal kinderen dat antidepressiva slikt is tijdens de pandemie tot ongekende hoogte gestegen, met een stijging van 40% aan medicijnen die aan kinderen worden voorgeschreven onder de 17 jaar.

Dit onderzoek kwam nadat er waarschuwingen kwamen over dat steeds meer kinderen lijden aan een “lockdown trauma” doordat  het sluiten van scholen, isolatie en angst voor het virus herhaaldelijk terugkeerden. 

Meer dan 27.000 kinderen kregen vorig jaar antidepressiva voorgeschreven, zo blijkt uit de cijfers, met een enorme piek tijdens de eerste lockdown. Het medicijn werd vooral voorgeschreven aan meisjes.

De stijgen van 40% in totaal was hoger dan vijf jaar geleden, toen kregen 19.739 vergelijkbare medicijnen voorgeschreven.

Volgens deskundige kregen meer kinderen medicijnen voorgeschreven omdat de wachtrijen bij psychologen en psychiaters te lang waren.

Eerder deze week werd nog gemeld dat ruim 1.5 miljoen kinderen psychische hulp nodig zullen hebben als direct gevolg van de pandemie.

Veel kinderen lijden aan gedragsproblemen die aangewakkerd zijn door lockdowns, social distacing en angst voor besmettingen. Daarnaast zijn veel kinderen angstig geworden voor alledaagse activiteiten

Het effect van de pandemie op kinderen

Gezondheidsfunctionarissen zeiden dat hun eigen kinderen paniekaanvallen kregen over speelafspraakjes, waarbij sommigen bang waren om het huis te verlaten.

Uit het onderzoek van The Pharmaceutical Journal blijkt dat het aantal recepten voor antidepressiva aan kinderen tussen april 2015 en april 2020 in totaal met 26 procent is gestegen, van 19.739 naar 24.957. De piekmaand was maart 2020, toen 27.757 recepten werden uitgeschreven – tweederde daarvan aan meisjes.

Apothekers zeiden dat veel kinderen de medicijnen kregen omdat de wachttijden om naar een psycholoog of psychiater te gaan te lang waren.

Uit cijfers van de NHS blijkt dat het aantal kinderen dat naar de geestelijke gezondheidszorg wordt doorverwezen tussen april en december 2020 met 28 procent is gestegen, wat neerkomt op 80.000 meer gevallen.

Het aantal kinderen dat dringende of spoedeisende crisiszorg nodig heeft, waaronder controles om te zien of kinderen zo onwel zijn dat ze zichzelf in gevaar brengen, is met 18 procent gestegen ten opzichte van 2019.

Dr. Bernadka Dubicka, consultantpsychiater en voorzitter van de kinder- en jeugdfaculteit van het Royal College of Psychiatrists, zei dat de vraag naar diensten nu “op een historisch hoogtepunt” is met stijgende aantallen kinderen die hulp nodig hebben

Het National Institute for Health and Care Excellence zegt dat kinderen alleen antidepressiva zouden moeten krijgen naast gesprekstherapieën, na beoordeling door een specialist in geestelijke gezondheid.

Maar uit een eerder onderzoek dit jaar onder 32 specialisten voor geestelijke gezondheidszorg met diensten voor kinderen bleek dat één op de drie kinderen minstens een jaar moest wachten op hun eerste afspraak.

Dr. Dubicka zei: “We willen niet dat voorgeschreven medicatie een vervanging is voor psychologische therapie.”

Graham Brown, hoofdapotheker op het gebied van geestelijke gezondheidszorg voor kinderen en jongeren bij Sussex Partnership NHS Foundation Trust, zei: “Er is niet veel ruimte om te helpen met psychologisch werk … de wachtlijsten zijn erg, erg lang, en wat dat betekent is dat medicatie de standaardoptie wordt.

“Als je een jongere hebt die schreeuwt om hulp, en je weet dat hij zes maanden lang niet gezien zal worden, dan is het niet ethisch om iets achter te houden dat zou kunnen helpen.

Bron: Telegraph.co.uk (Vertaald naar Nederlands)