De kogel is door de kerk: in Oostenrijk wordt vandaag een lockdown ingevoerd voor mensen die niet volledig zijn gevaccineerd tegen het coronavirus.

Dat is de uitkomst van topoverleg tussen bondskanselier Alexander Schallenberg en leiders van deelstaten. De ingrijpende maatregel heeft gevolgen voor miljoenen mensen.

De Oostenrijkse autoriteiten zien zich genoodzaakt in te grijpen omdat het aantal coronabesmettingen weer snel oploopt. Een conceptversie van het lockdownplan was al uitgelekt. Iedereen boven de 12 jaar die niet is gevaccineerd of hersteld van het virus, mag het huis alleen verlaten voor essentiële activiteiten, zoals boodschappen doen, werken of het halen van een prik. 

Het Alpenland heeft een vaccinatiegraad van ongeveer 65 procent. Die moet omhoog, beklemtoonde Schallenberg op een persconferentie. Hij noemde de vaccinatiegraad ‘beschamend laag’.

De regeringschef had vorige week al duidelijk gemaakt een lockdown voor gevaccineerden niet wenselijk te vinden. Die groep zou dan gedupeerd worden omdat anderen aarzelen over vaccins, vond hij.

Ongevaccineerde mensen krijgen in Oostenrijk al te maken met beperkingen. Het land stapte deze maand over op een zogenoemd 2G-model. Dat houdt in dat sommige binnenlocaties, zoals restaurants en bioscopen, alleen toegankelijk zijn voor mensen die zijn gevaccineerd of genezen van Covid-19. Invoering van die regel leidde al tot rijen bij vaccinatiecentra.

Bron: RTLnieuws.nl